Mandlipõhjal siidise täidisega tort on inspiratsiooni saanud ühest minu suurest lemmikust, mango lassist.
Indias valmistatakse lassisid hapendatud piimatootega, mida sobib meie kultuuriruumis asendada nii keefiri kui ka jogurtiga. Minule endale meeldib keefiri hapukus koos mangoga isegi rohkem kui mahe jogurt, ehk ka siin koogis kasutan just keefirit. Kui soovid, võid aga selle asendada maitsestamata jogurtiga. Mango lassi maitsestatakse traditsiooniliselt ka terakese kardemoniga, ehk kui oled kardemonisõber, lisa kindlasti ka seda. Kardemon ja mango sobivad imeliselt kokku!
Tort valmib lihtsalt ja ahjuvabalt, tahenedes külmkapis. Mandlipõhi pehmeneb seistes ning kui soovid pigem kõvemat põhja, valmista koogile klassikaline purustatud küpsistest ja võist küpsisepõhi. Hästi sobivad nii (gluteenivabad) digestiivküpsised kui ka tavalised nö kandilised küpsised, kui sa gluteenivabadust taga ei aja.
Gluteenivaba mango lassi tort
Mandlipõhjal siidine mangotort valmib külmkapis ning maitseb nii suurtele kui ka väikestele koogisõpradele.
Kook
20cm vorm
Vaja läheb
Põhi
100gmandleid
200gpehmeid datleid
75g(tükilist) maapähklivõid
Täidis
4lehte želatiini
300gmangopüreed
150gkeefirit
1slrafineerimata suhkrut
1/3tljahvatatud või peenelt purustatud kardemoni
poole sidruni mahl
1dlrõõska koort
kaunistuseks mandleid ja granaatõunaseemneid
Tee nii
Põhi
Blenderda mandlid kividest puhastatud pehmete datlite ning pähklivõiga tükiliseks seguks.
Suru 2/3 küpsetuspaberiga kaetud lahtikäiva koogivormi põhja ning veereta ülejäänud segust tordi kaunistamiseks trühvlid.
Täidis
Pane želatiin külma veega likku.
Sega mangopüree keefiri, suhkru ja kardemoniga.
Kuumuta sidrunimahl potis ning lahusta seal kuivaks pigistatud želatiinilehed.
Nirista sidruni-želatiinisegu täidisesse ja sega läbi.
Vahusta koor pehmeks vahuks ning sega õrnalt ülejäänud täidisesse.
Vala mangosegu põhjale ja lase külmkappis üle öö taheneda.
Kaunista põhjasegust trühvlite, mandlite ning granaatõunaseemnetega.
Nipid
Laktoosivabaks tordiks - kasuta LV märgisega keefirit ja rõõska koort. Mandlipõhja asemel - võid tordile teha ka küpsistest ja sulavõist põhja. Hästi sobivad nii klassikalised (GV) digestiivküpsised kui ka šokolaadi- või kaeraküpsised. Kardemon - käib klassikalises mango lassis, kuid kui sa kardemonisõber ei ole, jäta see täidisest välja. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.