Semifreddo on, nagu nimigi reedab, Itaalia juurtega magustoit, mis on meie mõistes põhimõtteliselt jäätisevorm või jäätisetort. Oma sugulase gelato kõrval on semifreddo tihkema ja tugevama tekstuuriga ning kuna see pannakse tavaliselt sügavkülma keeksivormis ning külmumise ajal läbisegamist ei vaja, on semifreddo’d tihti kihilised, kas mitme maitsega või erinevate pilkupüüdvate lisanditega. Siin üks vanilline ning kirsikompotist punaseträpsuline isend.
Kasuta magustoidus kompotikirsse või -mureleid, aga suvisel ajal lisa serveerides mõni värske kirss või murel ka taldrikusse – mahlased suvemarjad on tõelised pilgupüüdjad!
Võid jäätisetorti proovida valmistada ka teiste marjade, näiteks mustikate, põldmarjade, mustade sõstarde või vaarikatega. Mandlilaastude asemel võid purusse lisada just endale meelepäraseid jämedalt hakitud pähkleid. Alternatiivina võid semifreddo’t krõbeda puru asemel serveerida hoopis käte vahel väiksemaks murtud tee- või digestiivküpsistega. Väike krõmps lisand täiendab jäist magustoitu imeliselt.
Kirsi-semifreddo
Kompotikirssidest koduse jäätisevormi ehk semifreddo saad varem valmis teha, nii et magusaisu või magustoidu käigu ajal pole vaja muud teha, kui valmis maius jääkapist välja võtta.
Magustoit
8sööjale
Vaja läheb
Marjalisandi jaoks
200gkompotikirsse või -mureleid + serveerimiseks
1tlvanillisuhkrut
1-2tlsuhkrut, olenevalt kompoti magususest
poole sidruni riivitud koor
Semifreddo jaoks
4munakollast
1muna
1,5dlsuhkrut
1tlvanillisuhkrut
4dlvahukoort
Krõbeda puru jaoks
1dlkaerahelbeid
1dlmandlilaaste
1slmett
1tlkaneeli
näpuotsatäis soola
Tee nii
Marjalisandi jaoks blenderda 200 g kivideta kompotikirsse või -mureleid koos sidrunikoore, suhkru ning vanilliga ühtlaseks.
Semifreddo jaoks löö munakollased ja terve muna kaussi, lisa suhkur ja vanill.
Kuumuta segu vesivannil pidevalt vispeldades 3-4 minutit, kuni suhkur on lahustunud ning kreem kergelt paksenenud. Vaata, et kausi põhi ei puutuks vastu vett, muidu võid kreemi asemel saada munapudru. Tõsta kauss vesivannilt ning vahusta veel 3-4 minutit, kuni saad heleda vahu.
Vahusta vahukoor pehmeks vahuks ning sega ettevaatlikult paaris jaos kreemiga.
Tõsta pool kreemist toidukilega kaetud keeksivormi.
Tõsta kreemile 2/3 marjapüreest.
Tõsta peale ülejäänud kreem ning viiruta sellele ettevaatlikult ülejäänud püree. Kata toidukilega, nii et see puutub vastu kreemi ning lase sügavkülmas vähemalt 8 tundi jäätuda.
Tõsta kõik puru koostisosad kuivale pannile ning rösti, kuni helbed ning mandlilaastud on helekuldsed. Tõsta pannilt jahtuma ja hoia serveerimiseni kuivas. Serveeri semifreddo’t viiludena koos krõbeda puruga.
Nipid
LV magustoidu jaoks - kasuta laktoosivaba vahukoort. GV magustoidu jaoks - kasuta gluteenivaba märgisega kaerahelbeid või asenda kaer hakitud meelepäraste pähklitega ning serveeri magustoitu hoopis meega röstitud pähklipuruga.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.