Kodune koorevõi ja gluteenivaba toortatrakarask

Rõõsast koorest valmistatud või tegemine on lihtsamast lihtsam, vajades vaid üht kvaliteetset koostisosa ning kümmekonda minutit. Värskelt ise tehtud või maitseb ka palju mahedamalt kui poetoode. Võile saad lisada ürtide või soolahelvestega iseloomu ning kõrvalsaadusena tekkiv võipiim ehk pett ei lähe raisku – sellest saad valmistada imemaitsva karaski. Kui sul parajasti küpsetamiseks isu või aega ei ole, vala valgurikas pett purki, hoia külmkapis ning sega sellest kokku hoopis pannkoogitainas.
Küsimus, kuidas kodus ise võid teha tuli teemaks ka ETV hommikuprogrammis “Terevisioon”, kus näitasin otse-eetris, et maitsva või saab tõesti vaid minutitega lauale. Vaata klippi ja saatejuht Liisu Lassi hinnangut, kas või maitseb leiva peal nagu “päris” SIIT.


Ise tehtud või ja gluteenivaba toortatrakarask
Vaja läheb
Või jaoks
- 600 ml rõõska koort
Karask
- või valmistamisest järele jäänud petti - seda saad u 1,5 dl + 3,5 dl keefirit, hapupiima või poepetti VÕI kui teed karaskit ilma võiteota, siis lihtsalt 5 dl keefirit, hapupiima või petti
- 1 suur muna
- 300 g toortatrajahu
- 1 tl soola
- 2/3 tl küpsetuspulbrit või 1 tl söögioodat
Soovi korral
- või maitsestamiseks ürte ja/või soolahelbeid
- karaskisse ürte või väike peotäis seemneid
Tee nii
Või
- Vahusta külmkapikülm rõõsk koor tugevaks vahuks.
- Jätka vahustamist, kuni koor läheb teraliseks ning eraldub hele vedelik - see on võipiim ehk pett. Nõruta pett eraldi kaussi ning jäta ootele.
- Vala kaussi külma vett ning pese võid käte vahel sõtkudes. Vaheta vett paar korda, kuni vesi jääb puhtaks. Pesuvesi viska ära.
- Kui soovid teha ürdi- või soolavõid, sega võisse kuivatatud või värskeid hakitud ürte ja/või soolahelbeid. Anna võile meelepärane kuju. Hoia võid õhukindlalt külmkapis või jahedas ruumis.
Tatrakarask
- Lisa varem kõrvale pandud petile nii palju keefirit, hapupiima või poepetti, et saad pool liitrit vedelikku ning vispelda see koos muna, jahu, soola ning küpsetuspulbri või soodaga taignaks. Soovi korral lisa taignasse peotäis seemneid, jättes veidi peale puistamiseks.
- Vala tainas korralikult võitatud või küpsetuspaberiga kaetud keeksi- või leivavormi ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 50-60 minutit, kuni karask on pealt helekuldne ning küps. Lase enne lahti lõikamist veidi taheneda.