Tervislikumaks tuunitud krõbe seemnetest pungil granola on ideaalne hommikuärataja, eriti koos külma piima või jogurti ning hooajaliste marjade ja puuviljadega.
Siinne granola saab oma magususe meest ning banaanist, ehk on ilma lisatud valge suhkruta, ning valmib ilma rasvaineta, saades vajalikku niiskust banaanist ja veest. Koos täisterakaerahelveste, toortatratangu ning seemnetega on tegu igati tervist toetava hommikusöögiga, mis hoiab kõhu pikalt täis.
Grammatikahunt minus ei saanud seda postitust teha ilma, kui et vaatasin EKI allikatest järele, kuidas keelenõu täpselt müslil ja granola‘l eesti keeles vahet teeb. Tundus, et tänaseks päevaks argikeelne granola võiks ka juba eestindatud olla, kuid hetkel on ta veel võõrkeelne laen ja seega tsitaatsõna, mida peaks kursiivis kirjutama. Müsli, kenasti eestindatud, tähendab aga helvestest + lisanditest kuiva segu või toortoitu. Ehk kui sa otse pakist võetud kaerahelbed segad rosinate-pähklite ja maisihelvestega, siis seda võib müsliks kutsuda. Kui aga need helbed on lisanditega ahjus krõbedaks röstitud, saab ta nimeks granola. Ja kukub kaldkirja.
Arvan, et juba järgmises ÕSis võiks granola olla eestindatud ja uhkelt püstkirjas, aga seniks-kuniks teen ma siis ka selle lisaliigutuse ja panen ta kursiivi (khm, kus veebiprogramm lubab).
Meega röstitud seemne-granola
Tervislikumaks timmitud ja seemnetest pungil krõbe granola maitseb imehästi koos külma piima või jogurtiga.
Hommikusöök
1.3l
Vaja läheb
2väikest või 1 suur banaan, kooritult u 130 g
1dlkuuma vett
1-2sl mett
200gtäisterakaerahelbeid
150gtoortatratangu
150gerinevaid seemneid, näiteks 100 g päevalille-, 25 g chia- ja 25 g koorimata kanepiseemneid
1tlkaneeli
Tee nii
Suru banaan kahvliga püreeks.
Lisa mesi ja kuum vesi ning sega ühtlaseks.
Lisa kaerahelbed, tatar, seemned ja kaneel ning sega läbi.
Laota segu küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile ning küpseta 160 kraadiga pöördõhuga 25 minutit. Sega läbi ja küpseta veel 10 minutit, kuni granola on krõbe. Lülita ahi välja ja jäta plaat lahtise uksega ahju jahtuma.
Nipid
Maitse järgi magusaks - mee kogus timmi oma maitse järgi parajaks. Mina valmistan 1 sl meega ning sellest saab mõnusa, kuid pigem vähemagusa granola.Lase segul enne ahju panekut seista - kui sul on aega, võid lasta valmis segul 10-15 minutit enne ahju panekut seista, et helbed ja tang saaksid niiskust endasse imeda ja veidi paisuda.Hoiusta täielikult jahtunud granola't õhukindlalt kuivas ja jahedas.Naudi koos külma piima, taimse joogi või jogurti ning hooajaliste marjade-puuviljadega. Kui armastad pähkleid - lisa osa seemnete asemel meelepäraseid terveid või hakitud pähkleid. Gluteenivaba granola jaoks - kasuta GV märgisega kaera. Vegan granola jaoks - kasuta mee asemel agaavi- või vahtrasiirupit ning serveeri koos taimse joogi või jogurtiga. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.