Klassikaline kaerahelbeteki all õunavorm, kus õuntele on puistatud kaerahelbed+suhkur+või ning kõik see headus seejärel ahjus krõbedaks küpsetatud on ilmselt kõigile lapsepõlvest tuttav.
Siin on aga seesama vana lemmik saanud veidi pidulikuma kuue ning mõnusalt paksule õunakihile, kuhu läheb lausa kilo õunu, on puistatud hoopis metspähklinugatiga kaerahelbepuru. Nugat lisab krõbedale kattele nii šokolaadist maitsesügavust kui ka mahedat pähklist maitset, muutes küpsetise tõeliselt hõrguks.
Metspähklinugat ootas mul kapis üle poole aasta sügise saabumist, sest tahtsin seda kindlasti just õuntega kokku sobitada. Ja tulemus ei vedanud alt. Nüüd poodides ringi vaadates aga märkasin, et Odense metspähklinugatit, mida varasemalt olen kasutanud, meie poelettidelt enam ei leia (muide, see on eriti hea kraam ka jõulutrühvlite tegemiseks). Õnneks valmib klassikaline metspähklinugat kiirelt ning lihtsatest koostisosadest ja uue lemmiku kaerahelbevormi retsept sai päästetud.
Vorm on ka tõeliselt hea abiline õunauputuse haldamiseks, kuna vormi läheb korralik kilo õunu!
Õuna-kaerahelbevorm nugatiga
Veidi pidulikum suus sulav kaerahelbevorm, kus õunte kodust ja mahedat maitset täiendab metspähklinugat.
Magustoit
26cm vorm
Vaja läheb
Õuna-kaerahelbevorm
1kgõunu (puhastatud kaal)
300 gkaerahelbeid
150g(all olev kogus) metspähklinugatit
50gvõid
Metspähklinugat
50gmetspähkleid
50gtuhksuhkrut
50gtumedat šokolaadi
1slvõid
Tee nii
Nugat
Rösti pähklid kuival pannil ja eemalda neilt köögirätiku vahel hõõrudes koor.
Blenderda pähklid tuhksuhkruga ühtlaseks.
Sulata šokolaad ja lisa pähklisegule.
Viimasena lisa või, sega läbi ja pane külmkappi tahenema.
Õuna-kaerahelbevorm
Puhasta ja haki õunad, vala 26-cm küpsetusvormi ja küpseta 180 kraadi juures 30 minutit. Vorm saab päris täis, kuid õunad kukuvad küpsedes kokku.
Samal ajal sega kaerahelbed nugati ja külmade võitükkidega ühtlaseks puruks ning jäta külmkappi seisma.
Võta vorm ahjust ning sega poolpehmeks küpsenud õunad läbi, et nad veidi kokku kukuksid ja purule ruumi teeksid.
Puista õuntele kaerahelbesegu ja küpseta veel umbes 25-30 minutit, kuni puru on pealt jumekas ja krõbe. Serveeri kas kuumalt või jahtunult - vorm on igati hea.
Nipid
Koos piima või taimse joogiga - vorm sobib eriti hästi kausist nautimiseks koos külma piima või taimse, näiteks suhkruta soja- või mandlijoogiga. Kaerajook on juba ise nii magus, et selle jätaksin selle vormi puhul külmkappi. Koos jäätise või vanillikastmega - pidulikumal puhul serveeri vormi näiteks koos vanillijäätise või -kastmega. Laktoosivabaks küpsetiseks - kasuta LV võid.Gluteenivabaks küpsetiseks - kasuta GV märgisega kaerahelbeid. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.