Isetehtud supipõhi päästab päeva, kui soovid kiirelt midagi maitsvat ja tervislikku lauale võluda. Just praegu on õige aeg kodumaised köögi- ja juurviljad purki pista, et jahedate ilmade saabudes oleks supikeetmine kukepea. Öeldakse, et borširetsepte on sama palju kui supikeetjaid perenaisi-mehi. Jagan sinuga üht lihtsat ning maitsvat varianti taimsest punasest boršist.
Taimne boršipõhi
Kodumaistest aiasaadustest valminud supp maitseb imeliselt ning purki pandud supipõhi on päevapäästja, kui kõht on tühi ning tahaks kiirelt midagi maitsvat.
Hoidis
4.5l supipõhja
Vaja läheb
1kgsibulat
1kg porgandit
1kgpeeti
2kgpeakapsast
1,5klaasimahedamaitselist õli
600gkontsentreeritud tomatipastat
5cl30% toiduäädikat
4loorberilehte
10musta pipra tera
5vürtsitera
4triiki sl soola
2/3klaasi rafineerimata suhkrut
Tee nii
Koori ja riivi sibul, porgand, peet ning viiluta peenelt kapsas. Köögivilju on mugav riivida köögikombainiga, sibulat aitab hakkida ka blender.
Kuumuta suures potis õli ning prae sibulat ja porgandit, kuni sibul on kuldne.
Lisa tomatipasta ning prae mõni minut.
Järgmisena lisa potti peet, kapsas ning maitseained, v.a äädikas, ning kuumuta madalal tulel aeg-ajalt segades 20-30 minutit, kuni köögiviljad on pehmed.
Lisa äädikas ning kuumuta veel 2 minutit. Maitse ja lisa vajadusel suhkrut või äädikat, et magus ja hapukus oleksid tasakaalus. Segu peab olema päris maitsekas, kuna suppi valmistades lahjendad seda veega.
Tõsta kuum supipõhi steriliseeritud purkidesse ning kaaneta.
Supi valmistamiseks sega supipõhi 1:1 vahekorras veega, kuumuta keemiseni ning serveeri meelepäraste lisandite, näiteks hapukoore ning maitserohelisega.
Nipid
Toekama supi jaoks - lisa supipõhjale koos veega ka keedetud punaseid ube. Punaste ubadega borši valmistatakse ka mitmel pool Ukrainas!
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.