Oi, kuidas mulle ploomid maitsevad. Mahlased, kergelt hapukad, mesise alatooniga. Kollased, punased, lillad, sinakad, osad pea mustja koorega, kõik peitmas endas hõrku sisu…
Kui esimesed ploomikilod on iseenesest kõhtu haihtunud, on õige aeg ploomidega ka magustoite valmistada. Ploomid ajavad kuumutades palju vett välja ning nende hapukus intensiivistub, ehk soovides ohtra täidisega kooki valmistada, on hea ploomi mõne teise mahtu andva vilja, näiteks õunaga sobitada. Ploome sobib hästi ka põhimmõtteliselt kõigile õunakookidele värviks-maitseks-hapukuseks juurde lisada. Juba paari ploomiga saad õunaküpsetisele hoopis uue näo ning võid juba ka sööjate kiidusõnadega arvestada.
Maitsekaaslastest saab ploom hästi läbi näiteks soojendavate vürtside nagu kaneeli, ingveri, aniisi (kellele see mekib – mina lehvitan teile teisest leerist!), muskaatpähkli ning kardemoniga, klassikute vanilli, portveini ja konjakiga, ning tänu oma hapukusele ka magusate kaaslaste martsipani ja halvaaga. Ploom + halvaa kombot soovitan muide väga väga! Uusi põnevaid kooslusi otsides saad ploomimoosile põneva meki tüümiani, rosmariini või musta pipraga ning lisades ploome kõikjale, kuhu paned kitsejuustu ja peeti. Salatina on ploom + mozzarella muideks rohelisel salatipadjal väga hea, eriti kui hakitud pähkleid peale puistad. Kui piimatoodetele juba jutt läks, siis loomulikult on ploom + kohupiim koos absoluutselt i-me-li-sed, inspireerides ka seda magustoitu.
Need kihilised pokaalid saad kiirelt ning lihtsatest koostisosadest kokku laduda. Kui küpsisepuruga magustoidud on küpsisetordi ainetel kõigile tuttavad, siis siin on kreemi ja viljadega purustatud küpsiste asemel kihiti hoopis pannil krõbedaks röstitud kaerapuru.
Paar nõuannet eriti heaks tulemuseks
Maius on parim, kui seda kohe pärast valmimist nautida. Nii on ploomid veel kergelt soojad ning kaerapuru krõbe.
Suvisel ajal proovi magustoitu ploomide asemel ka küpsete virsikute, aprikooside või nektariinidega.
Kui sul kaerajahu ei ole, rösti kaalult sama kogus kaerahelbeid mee ja võiga pannil kuldseks ning lao see küpsisepuru asemel ploomikastme ning kohupiimaga kihiti.
Kui soovid kohupiimale vaheldust, valmista magustoitu paksema maitsestamata, näiteks Kreeka jogurtiga.
Mesine ploomimaius
Kihiline pokaalimagustoit näeb eriti efektne välja punase viljalihaga ploomidega.
Magustoit
4pokaali
Vaja läheb
3+1slvõid
3+2slmett
100gtäisterakaerajahu
500gploome
600 gmaitsestamata skyr'i või kohupiimapastat
Soovi korral lisaks
1,5tl kaneeli ja/või 0,5 tl purustatud kardemoni
Tee nii
Lõika ploomid veeranditeks ja eemalda kivid.
Sulata pannil 3 sl võid 3 sl meega.
Sega juurde kaerajahu ja kuumuta madalal kuumusel 5-7 minutit, kuni saad helekuldse puru. Tõsta jahtuma.
Kuumuta samal pannil ülejäänud või koos ülejäänud mee ning kaneeli ja/või kardemoniga, lisa ploomid ja prae mõni minut, kuni ploomid on karamellised.
Lao skyr või kohupiimapasta, puru ning ploomikaste kihiti pokaalidesse ning naudi kohe.
Nipid
GV magustoidu jaoks - kasuta gluteenivaba märgisega kaerajahu või jahvata see gluteenivabadest kaerahelvestest. Jahvatustöö teeb kenasti ära ka blender. LV magustoidu jaoks - kasuta laktoosivaba võid ning kohupiimapastat. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.