Lihtne gluteeni- ja laktoosivaba šokolaadikook valmib väheste koostisosadega ning ma ei ole kohanud veel kedagi, kellele see ei maitseks.
Nii nagu klassikaline kohupiimakook või vanilline toorjuustukook on alatine kindla peale minek, on hea, kui sarnane baasretsept on varrukast võtta ka šokolaadikoogi jaoks. Sellised lihtsad koogid ei nõua liigset ettevalmistust ega pikka poenimekirja, maitsevad tavaliselt kõigile ja on ka suhteliselt transpordikindlad, kui soovid kooki külakostiks viia või piknikule kaasa pakkida.
Vastavalt olukorrale ja hooajale saab sellistele ‘baaskookidele’ kõikvõimalikke lisandeid juurde sobitada, timmides vajadusel küpsetis:
pidulikuks – kaunista makroonide, marjade, söödavate lillede ja šokolaadist lehekestega
argiseks – imeline ka ilma lisanditeta!
suviseks – lisades hooajalisi värskeid marju
sügiseseks – paku juurde karamelliseid ahjuõunu
hooajaüleseks – vanillijäätise ja toormoosiga ei saa kunagi mööda panna.
Kui küpsetad suuremale seltskonnale ja pole kindel, kas kooki kõigile jätkub, on hea nipp varuda kõrvale ohtralt (vanilli)jäätist ning serveerida õhemaid viile koos eriti helde käega tõmmatud jäätisepallidega.
Gluteenivaba lihtne šokolaadikook
Lihtne šokolaadikook, mille koostisainete nimekiri on lühike ning mis maitseb alati kõigile.
Kook
24cm
Vaja läheb
200gtumedat šokolaadi
200gtoasooja võid
150grafineerimata suhkrut
5muna
70gmandlijahu
100gtäisterakaerajahu
näpuotsatäis soola
Tee nii
Sulata šokolaad vesivannil.
Vahusta toasoe või suhkruga heledaks.
Lisa munakollased ja vahusta uuesti läbi.
Sega juurde kuivained ning viimasena sulašokolaad.
Vahusta munavalged soolaga pehmeks vahuks ning sega ettevaatlikult kolmes osas taignasse.
Vala tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse 24-cm vormi ja küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 30-35 minutit, kuni kook on kerkinud ja veidi pealt murenenud. Jahtudes vajub kook pealt ühtlaseks. Kook jääb keskelt niiske, kuid taheneb jahtudes.
Serveeri veidi või täielikult jahtunud kooki marjade ja soovi korral Kreeka jogurti, vanillijäätise või -kastmega.
Nipid
Kook on parim - kui on saanud jahtuda ja taheneda ning on mahlane ka järgmisel päeval. Gluteenivabaks koogiks - kasuta GV märgistusega kaerajahu. Laktoosivabaks koogiks - kasuta LV võid. Šokolaad - kasuta kvaliteetset tumedat 70% kakaosisaldusega šokolaadi.Hooajaliste viljadega - serveeri kooki leigelt või jahtunult ning paku kõrvale hooajalisi marju või puuvilju: suve algul maasikaid, kesksuvel muid aiamarju, sügisel kaneelivõiga pannil praetud või ahjus pehmeks küpsenud õunu. Talvel sobib koogi kõrvale näiteks toormoos. Šokolaad + vanill - kooki sobib imeliselt ka vanillijäätse ja -kastme, tera vanilliga vahstatud vahukoore ning Kreeka jogurtiga. Küpsetades suuremale seltskonnale - kui sa pole kindel, kas kooki kõigile jätkub, varu ohtralt jäätist ning serveeri õhemaid viile koos eriti helde käega tõmmatud jäätisepallidega. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.