Talvine ahjujuurikapärg

Talvine ahjujuurikapärg

Ma ei tea, kuidas sul on, aga mind kutsuvad lühikesed päevad palju tihemini õhtusööki ahjus valmistama. Kui suvel on kell seitse veel pärastlõuna tunne ning eriti kui ilm on ilus, ei raatsi end kööki ahju valvama planeerida – mine sa tea, äkki tuleb hoopis õue pinksi mängima või jalgrattaga sõitma minna – siis talvel tundub, et juba kell viiekas võib end vabalt õhtusöögilainele keerata ja ahju tööle panna, et samal ajal kui toit valmib diivaninurgas lugeda. 


Mahedad mee ja sinepiga röstitud juurikad sobivad pea iga talvise prae lisandiks, kuid teevad ka eraldi roana kõhule pai. Kodus valmistan ahjujuurikad tihti siis, kui täpselt ei tea, mida süüa sooviks. Selle aja peale, kui juurviljad pehmeks ja krõbedaks on küpsenud, on tavaliselt ka mõni idee tulnud, mis valguallikat neile kõrvale serveerida, et täisväärtuslik ning kõiki toitainegruppe esindav taldrikutäis kokku saada. Mõnikord piisab ka vaid sellest, kui lisan juurikatele juustu ning pähkleid-seemneid ja teen kõrvale salati. 


Kui sa varem pastinaaki pole proovinud, siis soovitan väga soojalt seda koos teiste juurikatega röstida. Välimuselt mitte just paljutõotav pastinaak on tõeliselt hõrgu magusa maitsega. Kindlasti soovitan siit kombost kartuleid mitte välja jätta, kuna nii bataat, pastinaak kui ka peet on naturaalselt üpris magusad. Kartul aitab teiste viljade magusust tasakaalustada ning jõhvikad lisavad oma hapukusega roale särtsu ja värvi. Kui sa nüüd mõtled, et miks mett üldse lisada, kui paljud viljad ise juba magusad on, siis mesi aitab siin marinaadis lisaks väikesele maitsenüansile juurikatel ahjus eriti krõbedaks karamelliseeruda. 

Ahjujuurikad
Ahjujuurikad

Mesine ahjujuurikapärg jõhvikatega

Valmista juurvilju lihtsalt ahjuplaadile laotamise asemel üksteise kõrval vormis, nii jäävad nad mõnusalt mahlased, ilma krõbeduses järeleandmisi tegemata. Vormis valminud juurvilju on ka lihtne ja efektne serveerida.
Kogusest jagub kuuele praekõrvaseks.
Soolane ja soe
6 sööjale

Vaja läheb
  

  • 5 väiksemat peeti
  • 4 keskmist kartulit
  • 2 keskmist pastinaaki
  • 1 piklik ja sale bataat
  • peotäis jõhvikaid

Sinepi-meekaste

  • 3 sl oliiviõli + vormi jaoks
  • 1 sl mett
  • 0,5 sl teralist sinepit
  • 2 sl sidrunimahla
  • soola-pipart

Tee nii
 

  • Koori peet, kartul ja pastinaak. Bataati ära koori, vaid küüri lihtsalt puhtaks. Bataadi koor küpseb ahjus mõnusalt krõbedaks ja aitab viljal vormi hoida.
  • Viiluta juurikad õhukeselt ja tõsta õlitatud ahjuvormi.
  • Vispelda kõik kastmeained omavahel läbi ning maitsesta soola-pipraga.
  • Pintselda juurikaid marinaadiga, nii et seda jõuaks ka viilude vahele.
  • Puista juurikatele ⅔ jõhvikatest.
  • Küpseta 200kraadises ahjus 40 minutit, kuni viljad on pehmed ja pealt krõbedad. Enne serveerimist puista peale ülejäänud jõhvikad.

Nipid

Kui jõhvikaid ei ole - katseta rooga näiteks pohladega. 
Värsked ürdid - sobivad ahjukuumade juurikatega imehästi. Kui sul kasvab köögiaknal potike mõne ürdi, näiteks tüümianiga, siis murra sealt mõni oksake-leheke roale kaunistuseks.
 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Ahjujuurikad


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating