Gluteenivaba kohupiima-purukook õunte ja kookosega
Jagan teiega üht imemahlast ja mõnusat kohupiimakoogi retsepti, kus õuntega ei ole koonerdatud ning kus purukihile annab mahedat maitset kookos.
Nii viljadest pakatavad kui ka kohupiimakoogid on mõlemad minu suured lemmikud, ning sügisel, kui kodumaiseid õunu jagub kuhjaga, siis lendab õunakooke ahju pea üle päeva. Kui esimesena valmib tavaliselt minu köögis õunahooajal kaerahelbekattega õunavorm, siis teiseks on kindlasti just mõni õuna-kohupiimakook.
Tean, et osadele meeldivad kohupiimakoogid enim just otse ahjust tulnuna (tsau, vanaema!), siis minu meelest on nad parimad, kui on saanud üle öö külmkapis maitsestuda ja taheneda.
Kohupiima-purukook õunte ja kookosega
Tõeliselt mahlane, rikkaliku kohupiima ja hapuka õunakihiga kook, milles purule lisab magusmahedat nüanssi kookos.
Kook
24cm vorm
Vaja läheb
Puru
150griisijahu
50gmaisitärklist
50gkookoshelbeid
50grafineerimata suhkrut
näpuotsatäis soola
100gkülma võid
1muna
Täidis
600gmaitsestamata kohupiimapastat
80grafineerimata suhkrut
3muna
500ghapukaid õunu, nt Antonovka
Tee nii
Puru jaoks blenderda või näpi sõrmede vahel kuivained külmade võitükkidega ühtlaseks puruks.
Tõsta pool purust eraldi kaussi, suru kausipõhja tihedalt kokku ja pane külmkappi ootele.
Sega ülejäänud puru munaga ning suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 24 cm lahtikäiva koogivormi põhja. Tõsta 20-30 minutiks külmkappi.
Samal ajal valmista täidis. Sega kohupiim suhkru ja munaga ühtlaseks.
Puhasta õunad südamikest ning haki kuubikuteks.
Eelküpseta põhja 180 kraadi juures 15 minutit.
Vala kergelt jumet saanud põhjale kohupiimatäidis, laota peale õunad ning puista õuntele külmkapis olnud puru.
Küpseta 175 kraadi juures 45 minutit, kuni puru on pealt helekuldne. Lase enne serveerimist jahtuda ja maitsestuda, ideaalis üle öö külmkapis.
Nipid
Laktoosivabaks koogiks - kasuta LV võid ning kohupiima.Lase maitsestuda - kohupiimakoogid on parimad, kui on saanud jahedas maitsestuda, ideaalis üle öö külmkapis. Teiste viljadega - proovi kooki hooajal valmistada ka teiste marjade või puuviljadega, näiteks vaarikate, mustikate, mustade või punaste sõstardega (marju võta u 300 g), kevadel aga hoopis rabarberiga. Lisa marju - kui sul leidub pohli või jõhvikaid, lisa õuntele ka peotäis neid!
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.