22. juuni 2024
Gluteenivaba rabarberi-ricottakook
Rabarber sobib imeliselt kokku piimatoodete, eriti just kohupiima ja ricotta ehk vadakukohupiimaga, mis mahendavad ja tasakaalustavad rabarberi happelisust. Kasuta võimalusel koogis punakaid noori rabarberivarsi, nii saad kaunilt värvilise küpsetise.
Gluteenivabal koogil on martsipani ja kaerajahuga muretaigna põhi, mis lisab koogile koos peale puistatud mandlilaastudega hõrku mandlimekki. Soovi korral võid ricotta asemel koogi valmistada ka tavalise kohupiimaga.
Gluteenivaba rabarberi-ricottakook
Mandlne, mahlane ja mahe küpsetis laseb rabarberil särada ning paitab maitsemeeli. Lisaks on kook ka gluteenivaba!
Kook
26 cm vorm
Vaja läheb
Gluteenivaba muretainas:
- 85 g võid
- 170 g kaerajahu
- näpuotsatäis soola
- 100 g mandlimartsipani
- 1 muna
Täidis:
- 600 g ricotta't
- 100 g hapukoort
- 3 muna
- 0,5 tl vaniljekaunapastat
- 120 g suhkrut
- 1 sl tärklist
- 1 laim
- 400 g rabarberit
Tee nii
Põhja jaoks:
- Blenderda või näpi sõrmedega külmad võitükid jahu ja soolaga ühtlaseks puruks.
- Lisa riivitud martsipan ja muna ning sõtku taignaks.
- Suru tainas ühtlaselt küpsetuspaberiga kaetud 26-cm lahtikäiva vormi põhja, täksi kahvliga auguliseks ning pane külmkappi pooleks tunniks tahenema.
- Küpseta põhja 180 kraadi juures pöördõhuga 15 minutit, kuni põhi on helekuldne.
Täidise jaoks:
- Klopi ricotta, hapukoore, munade, vanilli, suhkru ja sõelutud tärklisega ühtlaseks.
- Lisa laimi riivitud koor ja mahl, sega läbi ning vala kreem põhjale.
- Puista peale hakitud rabarber ja mandlilaastud ning küpseta 180 kraadi juures ilma pöördõhuta 45-50 minutit, kuni täidis on tahenenud, kuid keskelt võdiseb veel veidi. Lase korraliklt jahtuda.
Nipid
Gluteenivaba koogi jaoks - kasuta GV märgistusega jahu.
Kasuta kvaliteetset martsipani - võimalusel vähemalt 50% mandlisisaldusega.
Martsipani on kergem riivida - kui hoiad seda enne sügavkülmas.
Kasuta õiget ricotta't - kandilises pakis, mitte ricotta-kreemi.
Ricotta asemel - võid kasutada ka kohupiima.
Lase koogil korralikult jahtuda - rabarber ajab küpsedes mahla välja, kuid see imendub jahtudes täidisesse, muutes selle veelgi mahlasemaks, seega ole kannatlik ning lase koogil enne söömist korralikult maha jahtuda.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.