Rõõsast koorest valmistatud või tegemine on lihtsamast lihtsam, vajades vaid üht kvaliteetset koostisosa ning kümmekonda minutit. Värskelt ise tehtud või maitseb ka palju mahedamalt kui poetoode. Võile saad lisada ürtide või soolahelvestega iseloomu ning kõrvalsaadusena tekkiv võipiim ehk pett ei lähe raisku – sellest saad valmistada imemaitsva karaski. Kui sul parajasti küpsetamiseks isu või aega ei ole, vala valgurikas pett purki, hoia külmkapis ning sega sellest kokku hoopis pannkoogitainas.
Küsimus, kuidas kodus ise võid teha tuli teemaks ka ETV hommikuprogrammis “Terevisioon”, kus näitasin otse-eetris, et maitsva või saab tõesti vaid minutitega lauale. Vaata klippi ja saatejuht Liisu Lassi hinnangut, kas või maitseb leiva peal nagu “päris” SIIT.
Ise tehtud või ja gluteenivaba toortatrakarask
Koduse koorevõi tegemine on imelihtne ja see valmib vaid ühest koostisosast! Eriti hästi maitseb ise tehtud või värskelt ahjust tulnud leival, saial, või miks mitte ka karaskil.
Leib-sai
175g võid
Vaja läheb
Või jaoks
600mlrõõska koort
Karask
või valmistamisest järele jäänud petti - seda saad u 1,5 dl
u 3,5dlvett, keefirit või poepetti
1suur muna
300gtoortatrajahu
1slrafineerimata suhkrut või vedelat mett
1tlsoola
2/3tlküpsetuspulbrit
Soovi korral
või maitsestamiseks ürte ja/või soolahelbeid
karaskisse ürte või seemneid
Tee nii
Või
Vahusta külmkapikülm rõõsk koor tugevaks vahuks.
Jätka vahustamist, kuni koor läheb teraliseks ning eraldub hele vedelik - see on võipiim ehk pett. Nõruta pett eraldi kaussi ning jäta ootele.
Vala kaussi külma vett ning pese võid käte vahel sõtkudes. Vaheta vett paar korda, kuni vesi jääb puhtaks. Pesuvesi viska ära.
Kui soovid teha ürdi- või soolavõid, sega võisse kuivatatud või värskeid hakitud ürte ja/või soolahelbeid. Anna võile meelepärane kuju. Hoia võid õhukindlalt külmkapis või jahedas ruumis.
Tatrakarask
Lisa varem kõrvale pandud petile nii palju vett, keefirit või poepetti, et saad pool liitrit vedelikku ning vispelda see koos muna, jahu, suhkru, soola ning küpsetuspulbriga taignaks. Soovi korral lisa taignasse peotäis seemneid, jättes veidi peale puistamiseks.
Vala tainas korralikult võitatud või küpsetuspaberiga kaetud keeksi- või leivavormi ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 50 minutit, kuni karask on pealt helekuldne ning küps. Lase enne lahti lõikamist veidi taheneda.
Nipid
Gluteenivaba karaski jaoks - vaata, et toortatrajahu oleks GV märgisega. Laktoosivaba või jaoks - kasuta LV rõõska koort. Võiteost üle jääv võipiim ehk pett - on imehea valgu-, vitamiinide ning mineraalainete allikas. Ära viska petti ära, vaid lisa see pannkoogi- või vahvlitaignasse, smuutisse või hommikuputru. NB! Tegu pole sama hapendatud petiga, mida poodidest leiab. Võiteost saad rõõsa peti. Kaitse pritsmete eest - koort vahustades pane kausile pritsmekaitse, sest kui petti eralduma hakkab, hakkab see pritsima. Säilita külmas - pesemata, ainult nõrutatud või tarbi 1-2 päeva jooksul, kuid korralikult pestud või säilib õhukindlalt ning külmkapis kuni nädala.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.