Tuuletaskutorn ehk croquembouche

Tuuletaskutorn ehk croquembouche

Croquembouche on Prantsuse juurtega pidulik magustoit, mille nimi tuleb sõnadest croquer ehk krõbisema või krõmpsuma ning en bouche ehk suus. Ehk miski, mis krõmpsub hamba all. Nii nagu croquembouche’i nimi kaotab tõlkes veidi oma glamuuri on ka magustoidu enda näol tegu tegelikult väga lihtsa desserdiga: kreemiga täidetud tuuletaskud on karamelli abil laotud torniks. 


Kui Prantsusmaal serveeritakse croquembouche’i tihti pulmades ning ristimispidudel, siis minu meelest sobib kuusekujuline kook imeliselt ka aastalõpu pühadelauale. Kas jõulukringlite-keekside kõrvale või miks mitte ka 31. detsembri mullikõlistamise juurde.

Tuuletaskutorn

Tuuletaskutorn sobib ideaalselt peolauale, kuna teda on äärmiselt lihtne serveerida. Igaüks saab tornist ise endale väikese magusa ampsu murda ning üks-kaks profitrooli on täpselt paras ka siis, kui pärast pidurooga suurt koogi- või kringlitükki ei soovi. 


Siin retseptis on tuuletaskud täidetud vanillikreemiga, kuid võid täidises lasta oma fantaasial lennata. Imelised saavad taskud ka koduse kohupiima-vahukoorekreemi ehk klassikalise kohupiimatasku täidisega (olenevalt kohupiimast pead sel juhul võib-olla täitmiseks veidi suurema augu tegema), aga ka šokolaadi-, karamellikreemi või ka toorjuustuvahuga. Kui soovid köögis pikemalt nokitseda, võid lisaks kreemile taskutesse lisaks ka mõnd moosi või teist kreemi täidiseks pritsida. Sel juhul täida tasku esiteks peamise kreemiga ning sama auku kasutades pritsi tasku keskpunkti sihtides sinna juurde väike täidisetörts. 


Taskud on pealt kaetud craquelin’i ehk krõbeda kattega. Tegu on õhukese muretaignakihiga, mis tuuletasku kerkides küpseb toredalt krobeliseks.  Lisaks krõbedusele aitab kate taskutel ka ühtlasemalt kerkida. Soovi korral võid katet toonida, asendades lusikatäis jahu näiteks kakaopulbriga. Vahvalt punase katte saad, kui lisad taignasse veidi peedipulbrit. 


Veidi jahtunud karamellist võid vahetult enne serveerimist tornile ka karamelliniidid ümber tõmmata. Selleks kasta kahvel karamelli sisse ning keeruta ümber torni, nii et sellest tekivad niidid. Jahtudes kaotavad need oma õhulisuse, seega serveeri sel moel kaunistatud kooki kohe.

Tuuletaskutorn croquembouche
Tuuletaskutorn croquembouche

Croquembouche ehk tuuletaskutorn

Hõrgu vanillitäidisega täidetud krõbeda kattega tuuletaskuid hoiab koos karamell. Tornikujuline magustoit koosneb lihsatest elementidest, kuid näeb efektne välja ja kaunistab ideaalselt pidulikumat pühadelauda.
Kook
10 sööjale

Vaja läheb
  

Krõbe kate

  • 130 g jahu
  • 130 g suhkrut
  • 115 g külma võid

Tuuletaskud

  • 110 g võid
  • 125 g vett
  • 125 g piima
  • 1 tl suhkrut
  • 125 g jahu
  • näpuotsatäis soola
  • 4 muna

Vanillikreem

  • 3 dl piima
  • 1 tl vanillipastat või 1 vanillikaun
  • 2 munakollast
  • 50 g tuhksuhkrut
  • 40 g maisitärklist
  • 1,5 dl külma vahukoort

Kokkupanekuks

  • 100 g suhkrut
  • 1 tl sidrunimahla
  • kaunistuseks nonparelle, martsipankuule, suhkrumassi

Tee nii
 

Krõbe kate

  • Näpi või blenderda katte koostisosad puruks.
    Keedutainas
  • Rulli mass kahe küpsetuspaberi vahel õhukeseks. Vajuta taignast väikese ringid, kasutades selleks pitsi äärt või tüllet. Tõsta tainaringid koos küpsetuspaberiga külmkappi tahenema.
    Keedutainas

Vanillikreem

  • Mõõda potti piim. Kui kasutad vanillikauna, lõika kaun pikuti pooleks ja kaabi seemned piima sisse. Kuumuta piim koos seemnete ja kauna või vanillikaunapastaga keemiseni, võta tulelt ning lase 15 minutit maitsestuda.
    Vanillikreem
  • Vispelda munakollased suhkruga ning sõelu sisse maisitärklis.
    Vanillikreem
  • Kui kasutad vanillikauna, võta see piimast välja. Kuumuta piim uuesti ning vala pidevalt vispeldades munasegusse. Vala piima-munasegu tagasi potti ja kuumuta pidevalt spaatliga segades, kuni kreem on paksenenud. Vala kreem madalasse kaussi ja kata kilega, nii et kile puutub kreemi pealispinda, ning jäta jahtuma. Kui kile ei ole kreemiga kontaktis, tekib sellele nahk.
    Vanillikreem

Tuuletaskud

  • Mõõda või, vesi ja piim koos suhkru-soolaga väikesesse potti ning kuumuta, kuni või on sulanud.
    Keedutainas
  • Võta pott pliidilt, lisa korraga juurde eelnevalt sõelutud jahu ja sega kiirelt läbi.
    Keedutainas
  • Tõsta pott taignaga tagasi pliidile ja kuumuta pidevalt kloppides 2−3 minutit, kuni taignapall hakkab poti seintest lahti ja läigib. Tõsta pott pliidilt.
    Keedutainas
  • Vispelda munad lahti ja hakka munasegu vähehaaval taignasse valama, kloppides iga kord enne järgmise törtsu lisamist taigna korralikult läbi.
    Keedutainas
  • Õige tekstuuriga valmis tainas on läikiv ja sile, moodustades lusikalt langedes veniva V-tähe.
    Keedutainas
  • Tõsta tainas pritskotti ja vajuta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile väikesed kuhjakesed. Aseta iga tainakuhja peale enne tahenema tõstetud külmkapikülm tainaketas.
    Tuuletaskud
  • Küpseta tuuletaskuid 190kraadises ahjus ülalt-alt režiimiga 10 minutit, langeta temperatuur 180 kraadi peale ja küpseta veel 25 minutit, kuni taskud on kerkinud ja kuldsed. Lase taskutel irvakil ahjuuksega ahjus 5 minutit jahtuda. Võta plaaditäis ahjust ja küpseta samal moel ka teinegi plaaditäis. Küpseta tuuletaskuid üks plaaditäis korraga, et olla kindel, et taskud küpsevad ühtlaselt ega vaju kokku.
    Tuuletaskud

Täida tuuletaskud

  • Vahusta vahukoor pehmeks vahuks ja sega õrnalt külmkapikülma vanillikreemiga.
  • Torka iga tasku põhja väike auk ja täida kreemiga.
    Tuuletaskud

Ehita torn

  • Karamelli jaoks vala suhkur koos sidrunimahlaga potti. Lase suhkrul sulada, keerutades potti aeg-ajalt (ära sega), et karamell ühtlaselt sulaks. Kui karamell on helepruun, võta pott tulelt.
    Croquembouche
  • Pane taldrikule, kust soovid magustoitu serveerida tagurpidi kauus. Kasta tuuletaskuid ükshaaval üht äärt pidi karamelli ja lao torniks. Kaunista nonparellide, martsipanist kuulide või tuhksuhkruga.
    Croquembouche
  • Veidi jahtunud, aga veel pehmest karamellist võid vahetult enne serveerimist tornile ka karamelliniidid ümber tõmmata. Selleks kasta kahvel karamelli sisse ning keeruta ümber torni, nii et karamellist tekivad niidid. Jahtudes kaotavad niidid oma õhulisuse, seega serveeri sel moel kaunistatud kooki kohe.

Nipid

LV magustoidu jaoks - kasuta laktoosivaba võid, piima ja vahukoort.
Tainast tuleb rohkem - Kuna väikest kogust keedutainast teha on keeruline, saad selle keedutainaretsepti järgi kahe torni jagu tuuletaskuid. Kui kaks croquembouche'i on liiga palju: 
  • Sügavkülmuta ülejäänud taskud. Tee kogu taignast tuuletaskud valmis ja sügavkülmuta jahtunud tühjad taskud õhukindlas karbis. Söömiseks sulata taskud toatemperatuuril või külmapis üleöö, täida ning naudi samal päeval. 
  • Tee teise torn paari päeva pärast. Küpseta taignast tuuletaskud ja jäta need tühjana jahedasse ootele, et valmistada teine torn mõnel järgmisel päeval. Kasuta valmis taskud ära 2-3 päeva jooksul. 
  • Valmista kohupiimataskuid.
  • Valmista ekleere.
Krõbe kate on praktiline - keedutainas kerkib küpsedes tihti ebaühtlaselt, aga muretaignakiht hoiab tainast paigal ning aitab taskutel ühtlasemalt kerkida.  
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
 
Tuuletaskutorn croquembouche


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating