Sügisel, kui metsaalused on kübaraid täis või miks mitte ka talvel jõululauale saab ühe eriti mõnusa lihavaba pasteedi kokku suristada hoopis seentest. Määrde tekstuuri saab vastavalt enda eelistusele täpselt parajaks timmida, jättes sisse suuremaid tükke või blenderdada koostisosad siidiseks kreemiks. Mulle endale meeldib, kui pasteet on veidi teraline ning nautida seda värskelt rösterilt kuuma saanud leival.
Pasteedile lisab maitsesügavust ja umami maitset nii seentes, sibulas kui ka sojakastmes naturaalselt esinevad ühendid. Kreeka pähklid lisavad retseptis eelkõige tekstuuri ning soovi korral võid need ka teiste, aga võimalusel siiski pigem mõrudama alatooniga pähklite vastu vahetada. Kes pasteeti jõululauale valmistab, siis sobib siia juurde imehästi ka väike törts jõhvika- või pohlamoosi, magusa alatooniga sibulamoosi, või lihtsalt mõned värsked (või otse sügavkülmast tulnud) marjad ja oksake värsket tüümiani. Kuigi pasteet sobib söömiseks ka kohe pärast valmimist, siis aitab väike jahedas seismine määrdel maitsestuda ning saad veelgi parema lõpptulemise.
Ning kui juba sibulamoosile jutt läks, siis on Salvest turule toonud karamelliseeritud sibula, mida meil näiteks kodus juba mitmes purk järjest läheb. Moosimagus sibul sobib lisandiks pea igale poole, võikudest-burksidest ahjuroogadeni, kartulist-kastmest rääkimata. Sest sibulaga on ikka ju see häda, et kõigepealt nuta koorides, siis nuta viilutades, ning lõpuks kui oled algselt hiiglaslikku kogust pannil piisavalt spaatliga taga ajanud, jääb alles vaid väike kausike. Ole sa tänatud, Salvest, et seda vaeva vähendad!
Seenepasteet
Maitsev leivapealne, mis valmib üllatuslikult hoopis sügisestest seentest.
Kastmed ja määrded
2topsikut
Vaja läheb
1sibul
2küüslauguküünt
400gšampinjone või seente segu
1slgluteenivaba sojakastet või tamarit
1tltüümiani
100gKreeka pähkleid
peotäis värsket peterselli
2-4slsidrunimahla
soola-pipart
oliiviõli praadimiseks
Tee nii
Koori ja haki sibul ning küüslauk. Viiluta seened.
Prae sibul õlis kuldseks.
Lisa küüslauk ja seened ning prae, kuni seentest välja tulnud vesi on pannilt aurustunud ning seened kuldsed.
Lisa pannile soja- või tamari kaste ja tüümian ning prae veel minutike.
Rösti pähkleid kuival pannil mõni minut, kuni köök on head pähklilõhna täis.
Vala seenesegu ja pähklid kannmikserisse, lisa petersell ja alustuseks 2 sl sidrunimahla ning soola-pipart. Blenderda, kuni saad meelepärase konsistentsiga pasteedi – kas veidi tükilise või täiesti kreemja - ning timmi maitse soola-pipra ja sidrunimahlaga parajaks.
Tõsta määre purkidesse ja lase enne söömist jahtuda ja maitsestuda. Seenepasteet on parim alates järgmisest päevast ning värskelt röstitud leival-saial.
Nipid
GV määrde jaoks - kontrolli, et sojakaste oleks gluteenivaba. Tamari on juba iseenesest gluteenivaba. Šampinjonide asemel võid valmistada pasteeti ka erinevate metsaseente seguga. Sel juhul kupata kindlasti seda vajavad seened eelnevalt. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.