Gluteenivabad toortatrajahust pannkoogid

Gluteenivabad toortatrajahust pannkoogid

Õhukesi tatrajahust ülepannikooke proovisin esimest korda kunagi ammu-ammu Prantsusmaal Britannias, kus tatrapannukad ehk galettes bretonnes on osa traditsioonilisest kohalikust köögist. Proovisime neid Eestisse naastes ainukesest poes leiduvast tatrajahust järgi teha, kuid bretooni tuttava parim retsept ei tahtnud millegi pärast meil absoluutselt töötada. Lõpuks saime aru, et asi on meie tumedas tatrajahus ning pannkookide õnnestumiseks on vaja kindlasti just toortatrajahu, mitte röstitud tatratangust jahvatatud püüli. Nüüd on meie poodides saadaval mitme tootja toortatrajahu ning põnevaid retsepte, mida sellest valmistada, on hulgi. Ainult aga ahi sisse ja pann tulele!


Need pannkoogid erinevad klassikalistest tatrajahupannkoogid galette’idest, mis valmivad vaid jahust, munast, soolast ja veest, kuna taignas on vedelikuks kasutatud keefirit ning muna kogus on suurem. Nii valmistatud koogid on veidi paksemad, pehmema tekstuuri ja mahedama rikkalikuma maitsega, meenutades nisujahupannkooke. Kui lõunaks või õhtusöögiks ning soolase täidisega eelistan ma klassikalisi Bretooni galette‘e, siis hommikusöögilauale, kus lisandite rindel on eelkõige esindatud magus hea-parem, sobivad minu meelest need pannukad paremini.

Gluteenivabad tatrapannkoogid
Tatrajahu pannkoogid


Muide, olen neid pannkooke valmistanud ka Terevisioonis, kui pakkusin välja põnevaid magustoite teemal toortatar + kodujuust + mustikad, mida 24. veebruaril nautida. Kuna paljudele algab päev pidulikult lipu heiskamisega, siis tundusid hommikusöögihõngulised magustoidud eriti hästi sobivat. Vaata saadet järgi siit, mina jutustan lindistuses alates 1:01 ning jälle 1:54.


Kui muidu meeldib mulle retseptides gramme taga ajada, siis pannkoogid valmivad tihti just külmkapis leiduvast ning (poolunise) silma järgi. Seepärast tõin ka siin kogused välja pigem klaasides kui täpselt kalkuleeritult.

Tatrajahu pannkoogid

Toortatrajahust pannkoogid

Pehmed, kergelt pähklise maitsega pannkoogid sobivad imeliselt nii soolaste kui ka magusate lisanditega nautimiseks.
Hommikusöök
3 sööjale

Vaja läheb
  

  • 2 muna
  • pool klaasi toortatrajahu
  • 0,5 tl soola
  • 1/3 tl küpsetuspulbrit
  • 2 klaasi keefirit
  • praadimiseks õli või võid

Tee nii
 

  • Klopi munad kausis lahti. 
  • Lisa kuivained ning vähehaaval keefir, kuni saad ühtlase taigna. 
  • Lase taignal võimalusel tunnike seista võin prae kohe õli või võiga pannikoogid.

Nipid

GV pannkookide jaoks - kuigi tatar on ise gluteenivaba, siis ristsaastumise vältimiseks kasuta gluteenivaba märgisega toortatrajahu.
LV pannkookide jaoks - kasuta laktoosivaba keefirit ning kui praed võiga, siis ka laktoosivaba võid.
 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.

Nagu enne mainisin, siis minu hommikusöögilaud on üheksal juhul kümnest magus. Jagan mõningaid minu lemmikuid pannukakombosid, mis ka nende tatrapannkookide vahele imehästi sobivad:

  • Kreeka jogurt või kodujuust marjadega + veidi kaneeli
  • Kohupiimapasta ning suhkruta õunakaste + veidi kaneeli
  • Kohupiimapasta ning naturaalne mangopüree + veidi pähkleid ja kardemoni
  • Maitsestamata toorjuust + mesi
  • Tükiline maapähklivõi + õhukesed õunaviilud
  • Maitsestamata toorjuust + magustamata kakaopulber + õhukesed banaaniviilud (kakao sulab kuumal pannukal koos toorjuustu ja banaanidega šokolaadikastme sarnaseks)
  • ja siis noh, kaneeli absoluutselt igal kujul veel peale raputada, sest kaneel. 

Gluteenivabad tatrajahu pannkoogid