Gluteenivabad kapsapirukad

Gluteenivabad kapsapirukad

Gluteenivabad kapsapirukad valmivad riisipaberist taignaümbrises, mis jääb küpsedes krõbe ning kihiline, meenutades filo- ja lehttainast. Täidis on aga tuntud oma klassikalises headuses – kergelt hautatud kapsas koos hakitud munaga.

 

Juba mõnda aega on sotsiaalmeedias ringi lennanud gluteenivaba croissant’i retseptid, kus sarvesaiad on kokku keeratud munapiimas leotatud riisipaberist. Proovisin minagi sarnasel viisil pirukaid teha ning pean tunnistama, et tehnika on proovimist väärt! Päris croissant’iks ma ilma täidiseta riisipaberirulli ei nimetaks, kuid erinevate täidiste koos hoidimisega saab riisipaberikiht hästi hakkama. Proovisin mitmel eri moel, kuid minu meelest saab parima õhukese, kuid piisavalt taheda ja krõbeda ümbrise kasutades kaht kohakuti asetatud munapiimas pehmenenud riisipaberit. 

 

Siinsed pirukad on valmistatud ühe minu lemmiku, kapsatäidisega, kuid sarnaselt saab kenasti valmistada ka kõikvõimalikke teisi pirukaid.

 

Jagan mõne idee, mida sel moel “lehttaignaks” võlutud riisipaberipirukatesse pista:

  • spinati-feta – hauta spinatit kergelt küüslauguga pannil, kuni see kokku kukub ning sega fetaga
  • päikesekuivatatud tomati ja seene – viiluta šampinjonid ning haki tomatid, prae kergelt läbi, maitsesta kas soola või sojaga (NB! Gluteenivabade pirukate korral kasuta GV sojakastet)
  • juustu – riivi endale meelepärast juustu ning puista seda terve riisipaberi keskmise osa ulatuses ülalt alla, enne kui piruka rulli keerad. Soovi korral lisa juustule ka meelepäraseid kuivatatud ürte
  • porgandi – riivi ja hauta porgand vähese veega poolpehmeks. Maitsesta soolaga ning soovi korral lisa juurde hakitud keedumuna
  • õuna-kaneeli – hauta kuubikuteks hakitud õunad vähese veega pannil pehmeks, maitsesta kaneeliga. Üldjuhul täidisesse suhkrut lisama ei pea, õunte enda magususest piisab küllaga. Soovi korral võid serveerides pirukatele peale sõeluda tuhksuhkrut
  • moosi – kasuta täidiseks omale meelepärast paksemat moosi
  • banaani-šokolaadi – rulli igasse pirukasse pool banaani ning veidi hakitud šokolaadi
  • rosina-kohupiima – sega pakikohupiim (mitte kohupiimakreem) vähese suhkru või mee, pestud rosinate ning vähese kartuli- või maisitärklisega, et täidis paremini vormi hoiaks. 400 g kohupiima kohta piisab 1 väikese kuhjaga tl tärklisest
  • kirsi – valmista nõrutatud kirsikompotist või külmutatud kirssidest koos vähese maisitärklisega täidis
Gluteenivaba kapsapirukas Kristi Rebane toidublogija
Gluteenivaba kapsapirukas Kristi Rebane toidublogija

Gluteenivabad kapsapirukad

Gluteenivabad kapsapirukad valmivad mitmekordses riisipaberis, mis jääb küpsedes mõnus krõbe ja meenutab lehttainast.
Soolane ja soe
10 pirukat

Vaja läheb
  

Tainaümbris

  • 20 tk riisipaberit - u 200 g
  • 2 suurt muna
  • 2 dl piima või taimset jooki
  • 1/3 tl soola
  • soovi korral seesamiseemneid peale raputamiseks

Täidis

  • u 500 g peakapsast
  • 3 muna
  • soola-pipart

Tee nii
 

Täidis

  • Keeda täidisesse minevad munad kõvaks - 11-12 minutit.
  • Haki kapsas peenelt ning hauta vähese veega pehmeks. Maitsesta soola-pipraga.
  • Koori ja haki keedetud munad, sega kapsaga ning jäta täidis jahtuma.

Pirukad

  • Klopi ülejäänud munad piimaga madalas laias kausis lahti ning maitsesta soolaga.
  • Kasta riisipaber muna-piimasegusse, lase 5-10 sekundit vedelikku endasse imeda ning tõsta teisele taldrikule või suurele lõikelauale.
  • Tee sama moodi ka teise riisipaberiga ning tõsta see esimese peale.
  • Tõsta kahekordse leotatud riisipaberi alumisse serva kapsatäidist ning vormi pirukaks, nagu teeksid kapsarulle: esiteks tõsta alumine äär täidisele, seejärel küljed ning viimaseks rulli pirukas kokku.
  • Valmista nii kahekordse riisipaberiga kõik pirukad ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral puista peale seesamiseemneid.
  • Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 25-30 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed ja krõbedad.

Nipid

Laktoosivabadeks pirukateks - kasuta LV piima või taimset jooki. 
Valmista sarnaselt ka teiste täidistega pirukaid - küpsetised saavad head nii soolaseid kui ka magusaid! Vaata ideid siit samast ülalt postitusest!
Küpseta pirukaid mugavalt õhkfritüüris - kui teed kohe söömiseks väiksema koguse. 
Kui teed väiksema koguse pirukaid ja munapiima jääb üle - pane see õhukindlalt purki ja hoia külmkapis, et seda järgmisel päeval uuesti pirukate tegemiseks kasutada, või sega ülejääk omleti- või pannkoogitaignasse.
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating