Gluteenivaba pirni-sinihallitusjuustupirukas

Gluteenivaba pirni-sinihallitusjuustupirukas

Pirn ja sinihallitusjuust on klassikaline kombo, mis alati hästi töötab. Sel korral lahtise piruka, või peenemalt ja Prantsusepäraselt, quiche’i vormis. 

 

Lihtne toortatrajahuga pirukapõhi on gluteenivaba ning pähklise ja kergelt rustikaalsema maitsega kui nisupõhi. Idekas nii snäkilauale, piknikukorvi kui ka koos värske salatiga kergeks lõuna- või õhtusöögiks.

Gluteenivaba pirni-sinihallitusjuustu pirukas

Kui pirn + sinihallitusjuust kooslus sulle kõlab, aga pirukategu ette võtta ei jaksa, siis tee ahjus lihtsaid pirni-juustu snäkke, mis sobivad hästi nii pidulikumale suupistelauale kui ka niisama nautimiseks. Ja ka valmistada on neid nii lihtne, et retsepti põhimõtteliselt ei olegi:

  • Lõika pirnid pooleks või paksudeks seibideks ja lao ahjuvormi või küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile.
  • Pudista peale sinihallitusjuustu ning meelepäraseid hakitud pähkleid või seemneid. Pirni-juustu komboga sobivad hästi näiteks Kreeka ja metspähklid ning seedermänniseemned.
  • Küpseta, kuni juust sulama hakkab, kuid pirn veel oma vormi hoiab.
  • Pirnid küpsevad juba ise mõnusalt magusaks, aga eriti efektsed ampsud ja hõrgu maitsenüansi saad, kui niristad valmis suupistele vedelat mett ja puistad peale tüümiani.
  • Tuuni veel: Sama kombo töötab imehästi ka pehmema kitsejuustuga. 
Gluteenivaba pirni-sinihallitusjuustu pirukas

Gluteenivaba pirni-sinihallitusjuustu quiche

Pirnide magusus ning sinihallitusjuustu pikantsus täiendavad ja tasakaalustavad teineteist imeliselt. Siin seda kõike õhukesel gluteenivabal põhjal lahtise piruka ehk quiche'i näol.
Soolane ja soe
26 cm pirukavorm

Vaja läheb
  

Gluteenivaba pirukapõhi

  • 100 g külma võid
  • 1 suur muna
  • 150 g toortatrajahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola

Täidis

  • 75 g sinihallitusjuustu
  • 2-3 pirni
  • 3 dl kohvikoort või (vahu)koore-piima segu
  • 3 muna
  • 1 tl tüümiani
  • värskelt jahvatet musta pipart
  • väike peotäis riivjuustu

Tee nii
 

Põhja jaoks

  • Blenderda kõik põhja koostisosad omavahel ühtlaseks taignaks.
  • Tõsta küpsetuspaberiga kaetud pirukavormi ning suru ühtlase kihina põhja ning 2-3-cm kõrguselt äärtesse. Kui tainas on liiga kleepuv, tõsta see veidikeseks külmkappi tahenema. Jahedat tainast on kergem laiali suruda. 
  • Torgi põhi kahvliga auguliseks ning jäta koos vormiga vähemalt tunniks (kuni üle öö) külma seisma. Nii saab tainas muredam.

Täidiseks

  • Lõika pirnid pooleks, uurista südamik välja ning viiluta. 
  • Klopi munad koorega lahti, lisa tüümian. 

Pane pirukas kokku

  • Eelküpseta põhja 10-12 minutit 180 kraadi juures pöördõhuga. 
  • Murenda põhjale sinihallitusjuust, tõsta juustule pirnid, vala kooreseguga üle ning puista peale riivjuust. Lisa kõige peale paar veskikeerdu musta pipart. 
  • Küpseta quiche'i 35-40 minutit, kuni pirukas on jumekas ja täidis on tahenenud. 

Nipid

 
GV koogi jaoks - kasuta gluteenivaba märgisega toortatrajahu.
LV koogi jaoks - kasuta laktoosivaba võid, sihihallitusjuustu, riivjuustu ning koort ja/või piima. Laktoosivaba sinihallitusjuustu (nii LV kui ka vähendatud laktoosiga) olen märganud siiani ainult Prismas. 
 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha. 
Pirni-sinihallitusjuustu pirukas
Gluteenivaba pirni-sinihallitusjuustu pirukas


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating