Gluteenivaba banaanikeeks

Gluteenivaba banaanikeeks

Banaanikeeks on vaieldamatult minu lemmikkeeks, mille jaoks otsin vahel turult eraldi üleküpsenud banaane, sest just neist saab küpsetis kõige magusam ja mõnusam. Tore on näha, et ka mitmed suuremad poeketid (tsau, Prisma ja Selku!) on (üle)küpseid  banaane hakanud eraldi soodushinnaga müüma, selle asemel, et need “letikõlbmatu” sildi all ära visata. 

 

 

Siinne keeks on gluteenivaba, kasutades madala süsivesikusisaldusega ning häid rasvu sisaldavat mandlijahu, kiudainerikast täistera kaerajahu ning riisijahu. Magususe saab küpsetis lisaks banaanidele meest, ehk keeks on ka rafineeritud suhkru vaba. Tänu suurele banaanisisaldusele ning mandlijahule jääb keeks hästi mahlane ning seisab sellisena ka mitu päeva, kui küpsetist nii pikaks ajaks peaks jätkuma. Seistes ning jahtudes maitsed intensiivistuvad, ehk kuigi ka ahjusoe küpsetis on megahea, maitseb keeks mulle endale järgmisel päeval isegi rohkem. 

 

 

Proovi ka nii:

Šokolaaditükkidega – lisa pählite asemel taignasse hakitud tumedat šokolaadi.

Seemnetega – lisa pähklite asemel taignasse peotäis meelepäraseid seemneid. 

Ilma meeta – asenda mesi agaavisiirupiga.

 

 

Banaanileib
Banaanileib
Banaanileib
Banaanileib
Banaanileib

Gluteenivaba banaanikeeks

Mahlane ning rafineeritud suhkruta gluteenivaba banaanikeeks on imehea nii soojalt kui ka jahtunult, säilitades ka seistes oma mahlasuse.
Kook
1 keeks

Vaja läheb
  

  • 2 keskmist küpset banaani (u 250 g) + 1 kaunistuseks
  • 2 muna
  • 1 tl vanillikaunapastat
  • 100 g täistera kaerajahu
  • 100 g mandlijahu
  • 50 g riisijahu
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 0,5 tl kaneeli
  • näpuotsatäis soola
  • 80 g võid
  • 80 g mett
  • 50 g mets- ja/või Kreeka pähkleid

Tee nii
 

  • Suru 2 banaani kahvliga tükiliseks püreeks.
  • Vispelda juurde munad ja vanill ning omavahel segatud kuivained.
  • Sulata rasvaine meega ühtlaseks ning lisa taignasse.
  • Sega hulka jämedalt hakitud pähklid ning vala tainas küpsetuspaberiga kaetud keeksivormi.
  • Lõika kolmas banaan pikuti pooleks ning aseta lõikepind pealpool taignale.
  • Küpseta keeksi 180 kraadi juures pöördõhuga 50-55 minutit, kuni keeks on pealt kuldne ning keskelt küps. Kui keeks hakkab pealt liialt pruunistuma, kata see fooliumiga. Lase enne lahti lõikamist veidi jahtuda ja taheneda.

Nipid

LV keeksi jaoks - kasuta laktoosivaba võid.
GV keeksi jaoks - kuigi kõik jahud on iseenesest gluteenivabad, otsi pakenditelt ka vastavat märgist, et vältida veskites juhtuvat ristsaastumist.
Kas saaks ka õliga? Olen valmistanud keeksi ka rafineerimata kookos- ning rapsiõliga, kuid võiga jääb küpsetis minu arvates maitsvam.
 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Küpsed banaanid


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating