Brasiilia juustukuklid ehk pão de queijo

Brasiilia juustukuklid ehk pão de queijo

Brasiilias süüakse neid gluteenivabu ning juustuselt nätskeid kuklikesi nii snäkiks kui ka hommikusöögiks, aga oleme ausad – ahjukuumad auravad juustused saiad ei vaja just suurt turundust, et laualt kiiresti kaduda. Olenemata kellaajast. 

 

Juustukuklid on juba ise tõeliselt head, kuid klassikalise variandi kõrval tasub ka lisandite ning erinevate juustudega katsetada. 

 

Tuuni kukleid!

  • Mitme juustu maagia. Kasuta taignas mitme riivjuustu segu. Minu meelest saavad kuklid piisavalt maitsekad ka vaid Eesti juustuga, kuid võid katsetada näiteks 50:50 Eesti ja mõne kõva laabijuustu, näiteks Valio Forte või parmesaniga. Hästi sobivad taignasse ka Cheddar, kuivem riiv-mozzarella ning suitsusema meki jaoks lepasuitsujuust. 
  • Küsla! Lisa taignasse koos riivjuustuga 2-3 pressitud või peenelt hakitud küüslauguküünt.  
  • Serveeri määrdega. Juustuste ampsude kõrvale sobivad hästi näiteks ürtidega või maitsestamata toorjuust ning hummus. 

 

 

Nagu paljud juustuküpsetised, maitsevad kiirelt valmivad kuklid eriti hästi just soojalt. Kui peaks juhtuma, et kõik kuklid ahjukuumana pannilt otsa ei saa, soojenda jahtunud kuklid enne serveerimist üles. 

Brasiilia juustukuklid pão de queijo

 

 

Pão de queijo on gluteenivabad ning lihtsalt ka laktoosivabaks muudetavad, kui kasutad laktoosivaba juustu ning tavalise piima asemel kas laktoosivaba piima või meelepärast taimset jooki. Minu külmkapis on piimatooted üldiselt tihedad külalised – Kreeka jogurtist kodujuustuni, keefirist rääkimata – kuid tavalise piima on juba päris ammu välja vahetanud kaerajook. Lisaks pudrule-pannukatele kasutan kaerajooki küpsetamisel ning ka neis juustukuklites sobib see hästi piima asendama. Olenevalt sööjate vajadustest ole aga tähelepanelik – kõik kaerajoogid ei ole gluteenivabad.    

 

Kui tapiokitärklis ehk tapiokijahu võib tootena algul võõras tunduda, siis on see tänaseks juba üpris hästi suurematest poodidest, näiteks Prismast ja Selverist leitav. Ja kui mujalt ei saa, siis Nori e-pood (postituse kirjutamise ajal soodsaim hind – 400 g pakk maksab 1,50 €) ja Umami ei vea alt. 400 g pakist jagub täpselt kahe koguse kuklite tegemiseks, ehk ei ole muret, et poolik jahukott, millega midagi teha ei oska, kappi seisma jääks. 

Brasiilia juustukuklid pão de queijo

Brasiilia juustukuklid ehk pão de queijo

Gluteenivabad kuklid maitsevad parimalt soojalt ning sobivad eriti hästi just suupistelauale.
Leib-sai
10 kuklit

Vaja läheb
  

  • 1,5 dl piima või taimset jooki
  • 0,5 dl vett
  • 3 sl oliiviõli
  • 1 tl soola
  • 200 g tapiokitärklist ehk -jahu
  • 1 suur muna
  • 100 g meelepärast riivjuustu

Tee nii
 

  • Kuumuta piim koos vee, oliiviõli ja soolaga keemiseni ning vala keev vedelik korraga tärklisele. Kui sul on seisumikser, siis kasuta seda ning mõõda tärklis juba varem miksri kaussi.  
  • Sega puulusika või seisumikesri universaalse segajaga (parema nime puudumisel, selline) umbes pool minutit kuni minut, kuni saad tihke ühtlase taigna.
  • Lisa muna ning sega, kuni see on ühtlaselt taignasse jaotunud. 
  • Viimasena lisa juust ja sega läbi. Tainas võib jääda veidi tükiline.
  • Vormi taignast märgade kätega umbes aprikoosi suurused pallikesed ning küpseta küpsetuspaberiga kaetud plaadil 180 kraadi juures pöördõhuga 25 minutit, kuni kuklid on kerkinud ning kuldsed. Lase kuklitel avatud ahjuuksega 5 minutit jahtuda, muidu võivad kuklid lössi vajuda. Serveeri kuumalt. Jahtunud kuklid soojenda enne söömist uuesti üles. 

Nipid

LV kuklite jaoks - kasuta laktoosivaba piima ning juustu. 
Väikeste ampsukuklite jaoks - vormi poole pisemad pallikesed ning lühenda küpsetusaega 5-8 minuti võrra.
Valmista ka kuumaõhufritüüris - vali võimalusel küpsetusrežiim / koogi küpsetamise režiim (minu isendi menüüs muffini pildiga) ning küpseta 160 kraadi juures 20 minutit. Antud retsepti kogusega saad keskmise masina puhul 2 masinatäit. 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Brasiilia juustukuklid pão de queijo


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating