Järgmisel korral, kui kikerhernepurgi lahti teed või kikerherneid keedad, siis ära keedu- või konservivedelikku ära viska, vaid valmista sellest hoopis mõnd magustoitu.
Herneleotis iseenesest isuäratav ega paljulubav välja ei näe, kuid kollakas, kergelt kisseljas aquafaba nime all tuntud vedelik läheb sarnaselt munavalgele vahtu ja sellest saab valmistada nii mousse‘e kui ka meringue‘e, pavlovast makroonide ning pisarakoogist sefiirideni välja. Kui sa aga suhkrusiirupite keetmise ega beseede pikkade küpsetusaegadega mässata ei viitsi, valmista seda, tõesti lihtsat šokolaadivahtu.
Retsept on lihtne ja lühike ning ka kokkusegamine võtab vaid mõned minutid. Siin mõned soovitused, et šokolaadivaht alati ideaalne välja tuleks:
Vaht
Vahusta aquafaba tugevaks vahuks, vähemalt 5 minutit ja isegi rohkem. Kui sul on seisumikser, lase temal see töö ära teha.
Lase šokolaadil enne vahuga segamist veidi jahtuda.
Et saada ühtlane vaht, nirista veidi jahtunud sulašokolaad vahu sisse peene joana ning pidevalt spaatliga segades.
Valmista maiust portsjonvormidesse. Suures vormis valmistades ei tule vaht piisavalt tugev, et seda lusikaga tõstes serveerida.
Maitsestamine
Kasuta vaid kvaliteetset šokolaadi, eelistatavalt vähemalt 70% kakaosisaldusega. Sellist, mida sa hea meelega ka niisama sööksid.
Vaht saab pigem mõrkjas, seega võid sulašokolaadi soovi korral teelusikatäie või kaks suhkrut või muud meelepärast magustajat lisada.
Vanill, lusikatäis kohvi, konjakit või lahustuva kohvi pulbrit toob šokolaadi maitse veelgi paremini esile.
Kui soovid vahtu maitsestada, siis lisa maitseaine sulašokolaadile ning seejärel sega šokolaad vahuga.
Vaht tahab enne serveerimist mõne tunni kuni üle öö külmkapis seista.
Serveeri vahtu maitsestamata või vanillimaitselise (taimse) jogurti või vahukoorega.
Vegan šokolaadivaht
Täistaimne šokolaadivaht valmib vaid mõnest lihtsast koostisosast ning maitseb imeliselt.
Magustoit
4pokaali
Vaja läheb
100gtumedat 70% (vegan) šokolaadi
1tlvanilliessentsi või 0,5 tl vanillikaunapastat
135mlaquafabat ehk 400 g kikerhernekonservist nõrutatud vedelikku
Tee nii
Sulata šokolaad vesivannil.
Lisa juurde vanill ning jäta jahtuma.
Vahusta vedelik tugevaks heledaks vahuks.
Sega veidi jahtunud šokolaad õrnalt vahuga, tõsta pokaalidesse ning vähemalt paariks tunniks külmkappi. Serveeri marjade ning (taimse) jogurti või vahukoorega.
Nipid
Magusama šokolaadivahu saad - kui kasutad kvaliteetset piimašokolaadi. Sel juhul ei ole magustoit aga enam täistaimne. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.