Gluteenivabad kapsapirukad
Gluteenivabad kapsapirukad valmivad riisipaberist taignaümbrises, mis jääb küpsedes krõbe ning kihiline, meenutades filo- ja lehttainast. Täidis on aga tuntud oma klassikalises headuses – kergelt hautatud kapsas koos hakitud munaga.
Juba mõnda aega on sotsiaalmeedias ringi lennanud gluteenivaba croissant’i retseptid, kus sarvesaiad on kokku keeratud munapiimas leotatud riisipaberist. Proovisin minagi sarnasel viisil pirukaid teha ning pean tunnistama, et tehnika on proovimist väärt! Päris croissant’iks ma ilma täidiseta riisipaberirulli ei nimetaks, kuid erinevate täidiste koos hoidimisega saab riisipaberikiht hästi hakkama. Proovisin mitmel eri moel, kuid minu meelest saab parima õhukese, kuid piisavalt taheda ja krõbeda ümbrise kasutades kaht kohakuti asetatud munapiimas pehmenenud riisipaberit.
Siinsed pirukad on valmistatud ühe minu lemmiku, kapsatäidisega, kuid sarnaselt saab kenasti valmistada ka kõikvõimalikke teisi pirukaid.
Jagan mõne idee, mida sel moel “lehttaignaks” võlutud riisipaberipirukatesse pista:
- spinati-feta – hauta spinatit kergelt küüslauguga pannil, kuni see kokku kukub ning sega fetaga
- päikesekuivatatud tomati ja seene – viiluta šampinjonid ning haki tomatid, prae kergelt läbi, maitsesta kas soola või sojaga (NB! Gluteenivabade pirukate korral kasuta GV sojakastet)
- juustu – riivi endale meelepärast juustu ning puista seda terve riisipaberi keskmise osa ulatuses ülalt alla, enne kui piruka rulli keerad. Soovi korral lisa juustule ka meelepäraseid kuivatatud ürte
- porgandi – riivi ja hauta porgand vähese veega poolpehmeks. Maitsesta soolaga ning soovi korral lisa juurde hakitud keedumuna
- õuna-kaneeli – hauta kuubikuteks hakitud õunad vähese veega pannil pehmeks, maitsesta kaneeliga. Üldjuhul täidisesse suhkrut lisama ei pea, õunte enda magususest piisab küllaga. Soovi korral võid serveerides pirukatele peale sõeluda tuhksuhkrut
- moosi – kasuta täidiseks omale meelepärast paksemat moosi
- banaani-šokolaadi – rulli igasse pirukasse pool banaani ning veidi hakitud šokolaadi
- rosina-kohupiima – sega pakikohupiim (mitte kohupiimakreem) vähese suhkru või mee, pestud rosinate ning vähese kartuli- või maisitärklisega, et täidis paremini vormi hoiaks. 400 g kohupiima kohta piisab 1 väikese kuhjaga tl tärklisest
- kirsi – valmista nõrutatud kirsikompotist või külmutatud kirssidest koos vähese maisitärklisega täidis
Gluteenivabad kapsapirukad
Vaja läheb
Tainaümbris
- 20 tk riisipaberit - u 200 g
- 2 suurt muna
- 2 dl piima või taimset jooki
- 1/3 tl soola
- soovi korral seesamiseemneid peale raputamiseks
Täidis
- u 500 g peakapsast
- 3 muna
- soola-pipart
Tee nii
Täidis
- Keeda täidisesse minevad munad kõvaks - 11-12 minutit.
- Haki kapsas peenelt ning hauta vähese veega pehmeks. Maitsesta soola-pipraga.
- Koori ja haki keedetud munad, sega kapsaga ning jäta täidis jahtuma.
Pirukad
- Klopi ülejäänud munad piimaga madalas laias kausis lahti ning maitsesta soolaga.
- Kasta riisipaber muna-piimasegusse, lase 5-10 sekundit vedelikku endasse imeda ning tõsta teisele taldrikule või suurele lõikelauale.
- Tee sama moodi ka teise riisipaberiga ning tõsta see esimese peale.
- Tõsta kahekordse leotatud riisipaberi alumisse serva kapsatäidist ning vormi pirukaks, nagu teeksid kapsarulle: esiteks tõsta alumine äär täidisele, seejärel küljed ning viimaseks rulli pirukas kokku.
- Valmista nii kahekordse riisipaberiga kõik pirukad ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Soovi korral puista peale seesamiseemneid.
- Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 25-30 minutit, kuni pirukad on pealt kuldsed ja krõbedad.