Kodune martsipan & kolmed lihtsad martsipanikommid

Kodune martsipan & kolmed lihtsad martsipanikommid

Kas teadsid, et novembri esimene nädal on martsipaninädal? Valmista sel puhul ise martsipani! See on lihtsamast lihtsam – vaja läheb vaid nelja koostisosa. Valmis martsipaniga maiusta niisama, lisa seda küpsetistesse või meisterda hoopis maitsvaid komme. Kaunilt pakitud martsipanikommid teevad kindlasti rõõmsaks ka kõik juba päris varsti tegutsema hakkavad mardi- ja kadrisandid. 


Siit postituse retseptist leiad lisaks mandlimartsipani retseptile ka kolmede lihtsate kommide valmistusviisi. Siin aga mõni idee veel, mida valmis martsipaniga teha:

  • Rulli martsipan õhukeseks plaadiks, joonista või kirjuta sellele (looduslike) toiduvärvidega tore sõnum ning kaunista sellega klassikaline biskviittort
  • Lisa mandlimartsipani õuna-, ploomi- või rabarberikoogile
  • Riivi martsipani keeksitaignasse
  • Täida ahjuõunu või -pirne martsipani-pähkliseguga
  • Korralda mõne maiasmoka sünnipäeval martsipanivoolimise ja -maalimise töötuba
  • Küpseta mooni-martsipanimuffineid või pohla-martsipanikringlit
  • Rulli martsipanikang Saksa pühadesaia Stolleni sisse
  • Sega õhukesed martsipaniviilud kohupiimaga, jäta seisma, et martsipan saaks kohupiima sisse sulada ning serveeri kreemi koos marjadega
  • Lisa martsipani koos hapu moosiga vastlakuklitesse
  • Sega hakitud või riivitud martsipani purukoogi või kaerahelbekrõbediku kattesse 
Kodune martsipan Kristi Rebane toidublogija
Kodune martsipan Kristi Rebane toidublogija

Martsipani retsept ja kolmed martsipanikommid

Kodus ise mandlimartsipani valmistada on imelihtne ning saad kõrge mandlisisalduse ning hõrgu maitsega maiuse, mida kas niisama nautida või kommideks vormida.
Küpsetamata magustoit
35 kommi

Vaja läheb
  

Kodune martsipan

  • 200 g mandlijahu
  • 200 g tuhksuhkrut
  • 1 suur munavalge + 2 tl vett
  • 2 tl mõrumandliessentsi

Apelsinikommid

  • 1/3 kogust martsipani
  • poole apelsini riivitud koor
  • 80 g tumedat šokolaadi
  • mõned Kreeka pähklid

Marja-pistaatsiakommid

  • 1/3 kogust martsipani
  • 2 sl külmkuivatatud marju, nt vaarikaid, jõhvikaid, musti sõstraid
  • 2 sl soolata pistaatsiapähkleid

"Kartulikommid"

  • 1/3 kogust martsipani
  • 1 sl suhkruta kakaopulbrit

Tee nii
 

Kodune martsipan

  • Mõõda mandlijahu kaussi, sõelu juurde tuhksuhkur ning vispelda ühtlaseks.
    Ise tehtud martsipan Kristi Rebane toidublogija
  • Klopi munavalge mandliekstrakti ja 2 tl veega lahti ning lisa kaussi.
    Ise tehtud martsipan Kristi Rebane toidublogija
  • Sõtku massi, kuni see hakkab kokku. Vajadusel lisa vähehaaval kuni 1 sl vett.
    Ise tehtud martsipan Kristi Rebane toidublogija
  • Valmis martsipan on kergesti voolitav ning hoiab hästi kuju.
    Ise tehtud martsipan Kristi Rebane toidublogija
  • Kommide valmistamiseks lõika saadud martsipan kolmeks.
    Ise tehtud martsipan Kristi Rebane toidublogija

Apelsinikommid

  • Sõtku martsipan riivitud apelsinikoorega läbi.
    Martsipanikommid Kristi Rebane toidublogija
  • Jaga segu kümneks ning veereta iga tükk käte vahel palliks. Üks pallike kaalub u 15 g.
    Martsipanikommid Kristi Rebane toidublogija
  • Sulata šokolaad vesivannil või soovi korral tempereeri. Kasta kommid ükshaaval šokolaadi ning kaunista Kreeka pähkli tükiga.
    Martsipanikommid Kristi Rebane toidublogija

Marja-pistaatsiakommid

  • Sõtku martsipan marjapuruga läbi, jättes veidi ka peale raputamiseks.
    Martsipanikommid Kristi Rebane toidublogija
  • Vormi mass toidukilega kaetud vormi või plastkarbi abil kandiliseks, kaunista ülejäänud marjapuru ja hakitud pistaatsiapähklitega. Tõsta vormist ning lõika ruutudeks.
    Martsipanikommid Kristi Rebane toidublogija

"Kartulikommid"

  • Vormi martsipanist ümarad ebakorrapärased “kartulid” ning püherda neid kartulikoore välimuse andmiseks kakaopulbris.
    Martsipanikommid Kristi Rebane toidublogija

Nipid

Hoia komme - õhukindlalt kuivas ja jahedas. Tempereerimata šokolaadiga kaetud komme hoia külmkapis. 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Kodune martsipan Kristi Rebane toidublogija


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating