Kas teadsid, et novembri esimene nädal on martsipaninädal? Valmista sel puhul ise martsipani! See on lihtsamast lihtsam – vaja läheb vaid nelja koostisosa. Valmis martsipaniga maiusta niisama, lisa seda küpsetistesse või meisterda hoopis maitsvaid komme. Kaunilt pakitud martsipanikommid teevad kindlasti rõõmsaks ka kõik juba päris varsti tegutsema hakkavad mardi- ja kadrisandid.
Siit postituse retseptist leiad lisaks mandlimartsipani retseptile ka kolmede lihtsate kommide valmistusviisi. Siin aga mõni idee veel, mida valmis martsipaniga teha:
Rulli martsipan õhukeseks plaadiks, joonista või kirjuta sellele (looduslike) toiduvärvidega tore sõnum ning kaunista sellega klassikaline biskviittort
Lisa mandlimartsipani õuna-, ploomi- või rabarberikoogile
Riivi martsipani keeksitaignasse
Täida ahjuõunu või -pirne martsipani-pähkliseguga
Korralda mõne maiasmoka sünnipäeval martsipanivoolimise ja -maalimise töötuba
Küpseta mooni-martsipanimuffineid või pohla-martsipanikringlit
Rulli martsipanikang Saksa pühadesaia Stolleni sisse
Sega õhukesed martsipaniviilud kohupiimaga, jäta seisma, et martsipan saaks kohupiima sisse sulada ning serveeri kreemi koos marjadega
Lisa martsipani koos hapu moosiga vastlakuklitesse
Sega hakitud või riivitud martsipani purukoogi või kaerahelbekrõbediku kattesse
Martsipani retsept ja kolmed martsipanikommid
Kodus ise mandlimartsipani valmistada on imelihtne ning saad kõrge mandlisisalduse ning hõrgu maitsega maiuse, mida kas niisama nautida või kommideks vormida.
Küpsetamata magustoit
35kommi
Vaja läheb
Kodune martsipan
200gmandlijahu
200gtuhksuhkrut
1suur munavalge + 2 tl vett
2tlmõrumandliessentsi
Apelsinikommid
1/3kogust martsipani
poole apelsini riivitud koor
80gtumedat šokolaadi
mõned Kreeka pähklid
Marja-pistaatsiakommid
1/3kogust martsipani
2slkülmkuivatatud marju, nt vaarikaid, jõhvikaid, musti sõstraid
2slsoolata pistaatsiapähkleid
"Kartulikommid"
1/3kogust martsipani
1slsuhkruta kakaopulbrit
Tee nii
Kodune martsipan
Mõõda mandlijahu kaussi, sõelu juurde tuhksuhkur ning vispelda ühtlaseks.
Klopi munavalge mandliekstrakti ja 2 tl veega lahti ning lisa kaussi.
Sõtku massi, kuni see hakkab kokku. Vajadusel lisa vähehaaval kuni 1 sl vett.
Valmis martsipan on kergesti voolitav ning hoiab hästi kuju.
Kommide valmistamiseks lõika saadud martsipan kolmeks.
Apelsinikommid
Sõtku martsipan riivitud apelsinikoorega läbi.
Jaga segu kümneks ning veereta iga tükk käte vahel palliks. Üks pallike kaalub u 15 g.
Sulata šokolaad vesivannil või soovi korral tempereeri. Kasta kommid ükshaaval šokolaadi ning kaunista Kreeka pähkli tükiga.
Marja-pistaatsiakommid
Sõtku martsipan marjapuruga läbi, jättes veidi ka peale raputamiseks.
Vormi mass toidukilega kaetud vormi või plastkarbi abil kandiliseks, kaunista ülejäänud marjapuru ja hakitud pistaatsiapähklitega. Tõsta vormist ning lõika ruutudeks.
"Kartulikommid"
Vormi martsipanist ümarad ebakorrapärased “kartulid” ning püherda neid kartulikoore välimuse andmiseks kakaopulbris.
Nipid
Hoia komme - õhukindlalt kuivas ja jahedas. Tempereerimata šokolaadiga kaetud komme hoia külmkapis. P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.