Klassika uues kuues: hõrk leivakreem

Klassika uues kuues: hõrk leivakreem

Kellele leivakreem, kellele leivasupp – nostalgiline dessert ei jäta kedagi külmaks. Lihtsa magustoidu muudavad hooajaliselt põnevaks klassikalised jõulumaitseained kaneel ja kardemon ning särtsu lisab apelsinikoor. 


Sobita lisaks rosinatele kreemi sisse ka muid kuivatatud puuvilju, näiteks aprikoose, ploome või kirsse. Lisaks tavalisele leivale soovitan retsepti proovida ka seemneleivaga. Seemned krõmpsuvad hamba all mõnusalt  ning lisavad magustoidule toiteväärtust. 


Võta purgis tööle-kooli kaasa

Kui mõni poetoode jõuab koju madalas laias purgis, ära viska seda pärast tühjaks söömist minema, vaid pese puhtaks ning kasuta purke lõunakarpide asemel. Moosi- ja mahlateo ajal võivad keskmised-väiksemad purgid täpselt vale suurusega tunduda: suurema hoidistamise korral on nad liiga väikesed, et kogu steriliseerimise ja täitmise sahmerdamist väärt olla, ning väikese koguse purgistamiseks, à erilised juustumoosid ja määrded-pestod, jäävad nad jällegi liiga suureks. Mõne magustoidu või ka soolase vahepala kaasa haaramiseks on nad aga täpselt parajad. Kuigi klaas kaalub rohkem kui plastkarp, võid kindel olla, et tugeva keermega kaaned hoiavad magustoidu purgis ning kreem ei lõpeta koti põhjas.  

Leivasupp
Leivasupp

Leivakreem

Klassikalise leivasupi ainetel valmib mõnus jõulune magustoit, mis oma lihtsatest koostisosadest hoolimata maitseb hõrgult ja pidulikult.
Küpsetamata magustoit
4 sööjale

Vaja läheb
  

  • 150 g (seemne)leiba
  • 1 suur hapu õun
  • 7 dl vett
  • 2 peotäit rosinaid
  • poole apelsini riivitud koor
  • 2 tl kaneeli
  • 3-4 kardemonikupart või 0,5 tl purustatud kardemoni
  • 50-60 g rafineerimata suhkrut
  • serveerimiseks Kreeka jogurtit või hapukoort

Tee nii
 

  • Pudista leib potti, lisa jämedalt riivitud õun ning ⅔ veest.
  • Keeda madalal tulel aeg-ajalt segades. Lisa vähehaaval vett, kuni leib on pudiks keenud. Konsistentsi parajaks timmides pea meeles, et jahtudes kreem taheneb.
  • Pese rosinad kuuma veega ja nõruta.
  • Lisa rosinad koos apelsinikoore, kaneeli, uhmerdatud kardemoni ja suhkruga potti. Kuumuta madalal tulel 5 minutit. Maitse ning vajadusel lisa suhkrut.
  • Lase kreemil jahtuda ning jaga purkidesse või magustoidupokaalidesse. Serveeri lusikatäie Kreeka jogurti või hapukoorega.

Nipid

GV magustoidu jaoks kasuta gluteenivaba tumedamat (ja seega ka magusamat) leiba. Kui leib on heledam ning soovid karamellisema maitsenüansiga  kreemi, lisa suhkru asemel tumedat suhkrusiirupit. 
LV magustoidu jaoks serveeri kreemi LV jogurti või hapukoorega.
Vegan magustoidu jaoks serveeri kreemi taimse lisandiga. Põneva kombo saad näiteks vegan kookosjogurtiga. 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating