Soojendav ja turgutav kurkumipiim

Soojendav ja turgutav kurkumipiim

Kurkumit ehk kollajuurt teatakse eelkõige kui maitsekat vürtsi, ilma milleta me paljusid pajaroogasid ja karrisid ette ei kujuta. Lisaks soolaste toitude maitsestamisele saab kurkumiga valmistada ka imehead ning seest soojendavat jooki, mida kutsutakse ka kuldseks piimaks. Tervistav piimajook rõõmustab organismi eriti nüüd, kui väljas on külm, päevad lühikesed ning suvel kogutud vitamiinivarud otsakorral.  


Võta jook lisaks kodus mekkimisele ka termosega kaasa, kui kontorisse, loengusse või pikemale jalutustiirule lähed. Taimse joogi jaoks kasuta piima asemel meelepärast, näiteks kaera- või sojajooki ja mee asemel mõnd taimset magustajat, näiteks agaavisiirupit või lihtsalt rafineerimata suhkrut. 


Kui kasutad täispiima asemel tavalist piima või taimset jooki, lisa iga tassi kohta ka pool teelusikatäit kookosõli. Rasvad aitavad kasulikel ainetel paremini imenduda, muutes joogi palju tõhusamaks. 

 
Kurkumipiim

Kurkum on troopilisest Lõuna-Aasiast pärit rohttaim ning kuulub ingveri, galangali ja ka kardemoniga samasse perekonda. Kui kardemoni teame eelkõige tema kuprates asuvate maitsekate seemnete järgi, siis nii ingveri, galangali kui ka kurkumi puhul kasutatakse eelkõige õhukese koorega kaetud jändrikku risoomi. 


Kurkumi, ja ka ingveri ja galangali risoomi saab kasutada nii värskelt kui ka kuivatatult jahvatatud vürtsina. Värsket risoomi tasub lisada nii külmadesse kui ka soojadesse roogadesse, kuna kasulikke aineid saab kurkumist nii toorelt kui ka läbi kuumutatult. 


Kasuta ka piparkoogiglasuuris

Kuna kurkum on tugevalt tooniv, saab sellega lihtsalt ja looduslikult toidule kollast värvi lisada. Talvel lisa näpuotsatäis kurkumit piparkoogiglasuuri, et saada kaunis kuldkollane vaap ning kevadel kasuta kurkumit lihavõttemunade värvimiseks.

Kurkumipiim

Kurkumipiim

Soojendav kuldkollane kurkumijook teeb kõhule pai ning turgutab immuunsussüsteemi.
Jook
2 tassitäit

Vaja läheb
  

  • 6 dl täispiima või taimset jooki
  • 1 tl jahvatatud kurkumit
  • 1 tl jahvatatud ingverit
  • 1 tl jahvatatud kaneeli + serveerimiseks
  • 3 kardemonikupart
  • 3 musta pipra tera
  • 0,5 tl rafineerimata kookosõli
  • soovi korral 1-2 tl mett

Tee nii
 

  • Uhmerda kardemon ja pipar kergelt läbi.
  • Kuumuta piim vürtsidega aeglaselt keemiseni ning keeda madalal tulel mõni minut.
  • Võta tulelt, timmi soovi korral magusus meega parajaks, kurna läbi teesõela ning serveeri kaneeliga.

Nipid

LV joogi jaoks - kasuta laktoosivaba piima või taimset jooki.
Vegan joogi jaoks - kasuta taimset jooki ning mee asemel mõnd muud magustajat, näiteks agaavisiirupit või rafineerimata roosuhkrut.
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Kurkumipiim


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating