Klassikaline Caesari salat on ideaalne näide sellest, kuidas vähem saab olla rohkem. Kuigi retsepti vaadates võib tunduda, et salatilehed koos kastme, paari juustulaastu ning saiakuubikuga kokku palju ei tee, siis tegelikult on Caesari salat ideaalselt tasakaalus, ilma lisandeid juurde soovimata. Kerge, kuid toitev salat sobib hästi nii suvisel ajal õhtusöögiks, rammusate pühadesöömade vahelduseks või pidulikuks eelroaks – omal kohal on ta igal ajal, kui ainult kvaliteetset värsket toorainet jagub.
Klassikaline salat valmista kindlasti krõmpsu Rooma salatiga – seda leiab nüüdseks pea kõigist suurematest poodidest. Kui algul võib tunduda, et kastmel on (oeh-kas-lihtsamalt-ei-saa?) palju koostisosi, käib selle kokku vispeldamine-suristamine kiirelt ning tulemus saab maitsev ning erinevalt poekastmetest ka ilma mitmete säilitusaineteta. Kui üldse millegiga võib selle salati juures raskusi tekkida, siis on see heade anžooviste leidmine. Kes Tallinna satub, siis on need näiteks Balti jaama turul kenasti olemas. Otsi letti, kus ka muid Vahemeremaade saaduseid paistab (neid on mitu ja nad liiguvad vahel ringi, ehk täpseid koordinaate pole mõtet siin jagada) ning kui pole kindel, kas sai õige kala, küsi julgelt müüjatelt soovitusi.
Klassikaline Caesari salat
Klassikaline versioon maailmakuulsast salatist, mille geniaalsus peitub koostisosade vähesuses ning tõeliselt maitsekas kastmes.
Salat
4sööjale
Vaja läheb
1suur pea Rooma salatit
6viilu koorikuga (gluteenivaba) saia, hästi sobib hapusai
praadimiseks õli
serveerimiseks parmesani ja musta pipart
Kastmeks
2munakollast
poole sidruni mahl
2/3tl seemnetega sinepit
1küüslauguküüs
5-7anžoovisefileed
2slkülmpressi oliiviõli
8 slmahedamaitselist, näiteks rapsiõli
2slpeenelt riivitud parmesani
soola-pipart
Tee nii
Valmista kaste
Vispelda munakollased sidrunimahla ning sinepiga läbi.
Koori ja pressi küüslauk, suru koos anšoovistega noaseljaga pastaks ning lisa munasegule.
Lisa peene nirena pidevalt vispeldades mõlemad õlid, kuni saad paksu heleda majoneesi konsistentsiga emulsjooni. Võid kastme ka madalal kiirusel saumiksriga valmistada.
Sega kastmesse parmesan ning maitsesta soola-pipraga. Vajadusel lisa veel sidrunimahla.
Valmista krutoonid
Lõika sai kuubikuteks või rebi tükkideks ning prae õlis igast küljest kuldseks.
Sega salat kokku
Pese ning kuivata salat. Rebi käte vahel tükkideks ning sega kastmega. Olenevalt salatipea suurusest ei pruugi kogu kastet vaja minna.
Puista salatile krutoonid, tõmba peale mõned parmesanilaastud ning lisa paar keerdu värskelt jahvatatud musta pipart.
Nipid
Kastme ning krutoonid võid varem valmis teha, nii võtab salati kokkupanek vaid mõned minutid. GV salati jaoks - kasuta gluteenivaba saiaLV salati jaoks - kvaliteetne parmesan on naturaalselt laktoosivaba! P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.