Gluteenivabad apelsini-mandlimuffinid ehk Jaffa muffinid
Head esimest adventi! Kindlasti otsiti täna nii mõneski kodus piparkoogivormid välja ning pandi ahjud tööle. Meie keetsime täna talvisele ajale kohaselt ingveriteed ning lükkasime ahju hoopis need mahedad muffinid. Pehme keeksi, apelsini ning tumeda šokolaadi kombo tuletab meelde mulle Pim’s küpsiseid, kust ka muffinite nimi inspiratsiooni sai.
Jaffa on muide pika ajalooga Vahemereäärne sadamalinn ning just seal aretati välja magus Jaffa-nimeline apelsinisort, mis on tuntud oma õhukese koore ning väheste seemnete poolest. Tänapäeval tuntakse linna ning viljapuusordi asemel eelkõige küll brände, kellel on samanimelised tooted – alates Jaffa Cakes küpsistest (mis olid kuulsad ammu enne seda, kui Lu oma versiooniga välja tuli) kuni kärtsorandži limpsini (kus apelsinidest küll eriti miskit alles ei ole). Päike, tsitrusearoom ning C-vitamiin käivad sõnaga Jaffa aga alati käsikäes, kuludes meie pimedasse talve hästi ära. Eriti muffini kujul ning loomulikult koos tumeda šokolaadiga.
Apelsini-mandlimuffinid on pehmed ning tänu mandlijahule kergelt martsipanised. Kui sa täidiseks moosi ei soovi panna, jäta see retseptist välja või asenda tükikese värske apelsiniga, mille saad lõigata mahla pressimisest alles jäänud viljast. Kuna šokolaad ja apelsin sobivad omavahel imehästi kokku, võid taignasse ka tumedat šokolaadi hakkida – kas glasuurile lisaks või selle asemel.
Soovin teie kodudesse soojust, jõuluootust ning mõnusat küpsetamist!
Apelsini-mandlimuffinid
Hõrgud ja jõuluaega imehästi sobivad pehmed, kergelt martsipanised apelsinimuffinid.
Kook
12tk
Vaja läheb
130gtoasooja võid
1,5dl rafineerimata suhkrut
1(mahe)apelsin
2toasooja muna
1dlpiima
2dl riisjahu
1dl kartulitärklist
1dlmandlijahu
1tlküpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
Täidiseks ja kaunistamiseks
10slapelsinimoosi
50gtumedat šokolaadi
Tee nii
Vahusta või suhkruga, lisa ükshaaval munad ning piim.
Riivi apelsinilt taignakausi kohal otse kaussi koor ning pigista sinna ka veerandi apelsini mahl.
Vispelda jahud tärklise, küpsetuspulbri ja soolaga läbi ning lisa taignasse.
Täida muffinivormid poolenisti taignaga, tõsta peale lusikake moosi ning kata ülejäänud taignaga. Küpseta 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 22-25 minutit, kuni keeksikesed on kerkinud ja pealt helekuldsed.
Sulata šokolaad vesivannil ning triibuta muffinitele.
Nipid
Pese apelsin korralikult sooja vee ja söögisoodaga, et koor riivimise jaoks võimalikult puhtaks saada. Võid apelsine enne üle harjamist ka soojas soodavees seista lasta.Riivi apelsini taignakausi kohal, nii jõuavad riivides lenduvad eeterlikud õlid kaussi. LV muffinite jaoks - kasuta LV võid ja piima või taimset jooki.P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.