Martsipanisel põhjal gluteenivaba kohupiima-rabarberikook

Martsipanisel põhjal gluteenivaba kohupiima-rabarberikook

Kel aianurgas rabarberid juba piisavalt sihvakad, et esimesi küpsetisi ahju panna, või kes sügavkülma revideerides sealt veel mõne eelmise hooaja rabarberikarbi leiab, siis seda kohupiimamahlast kooki soovitan küll kahe käega.

Gluteenivaba rabarberi-kohupiimakook

Retsepti katsetades ja paika timmides sai martsipanine kaerapõhi nii mõnus, et algselt plaanitud suurema diameetriga koogi asemel, kus serveerides oleks iga viil õhukesel põhjal, kohandasin retsepti hoopis väiksema, 20-cm vormi jaoks. Nii saab iga sööja rohkem kaerast-martsipanist headust, mis rabarberihapuka ning vanillimaheda täidisega suurepärselt kokku sobib.


Noori rabarberivarsi kasutades ei ole vaja neid koorida, nii jääb ka koogi läbilõige värvilisem. Kui aga valmistad kooki suuremate-vanemate vartega, tõmba neilt enne hakkimist ka kiuline koor maha. 


Kui suudad poest välja peilida martsipani, kus oleks mandlisisaldus nii 60% kanti, kasuta kindlasti seda (ja anna mulle märku, kust sa seda leidsid! Hull ikaldus on viimasel ajal olnud laiemas kaubandusvõrgus, aga igapäevaselt erikauplustesse ka samme ei sea). Kui aga nii kõrgete numbritega isendit ei leia, sobib ka kõikse tuntum Kalevi läbipaistvas pakendis müüdav martsipanimass, kus mandlisisaldus on 23%.

Gluteenivaba rabarberi-kohupiimakook

Martsipanipõhjal rabarberi-kohupiimakook

Mahlane ja imemaitsev kevadine küpsetis, kus muredal ja gluteenivabal kaerajahust põhjal kõrgub vanillimahe ja rabarberihapu kohupiimatäidis.
Kook
20 cm vorm

Vaja läheb
  

Põhi

  • 60 g mandlimartsipani
  • 100 g võid
  • 140 g täistera kaerajahu
  • 30 g suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 muna

Täidis

  • 200 g rabarberit
  • 40 g mandlimartsipani
  • 2 muna
  • 200 g vanillimaitselist kohupiimapastat
  • 100 g hapukoort
  • 20 g suhkrut
  • väike peotäis mandlilaaste

Tee nii
 

Põhi

  • Surista martsipan, külmad võitükid, jahu, suhkur ja sool ühtlaseks. 
  • Lisa muna ja sega taignaks. 
  • Suru tainas küpsetuspaberiga kaetud 20-cm koogivormi põhja ja äärtesse ning lase pool tunnikest külmkapis taheneda. 
  • Toesta taigna ääred seest kahekordse fooliumiga, et need küpsedes alla ei vajuks ning eelküpseta põhja 200 kraadi juures ilma pöördõhuta 15 minutit. Eemalda foolium.

Täidis

  • Haki rabarber ning puista koos ülejäänud martsipaniga põhjale. 
  • Klopi munad kohupiima, hapukoore ning suhkruga ühtlaseks. 
  • Vala kreem rabarberitükkidele, puista peale mandlilaaste ning küpseta 170 kraadi juures umbes 45 minutit. Lase jahtuda, ideaalis üle öö.

Nipid

 
GV koogi jaoks - kasuta gluteenivaba märgisega kaerajahu või jahvata see gluteenivabadest kaerahelvestest. Jahvatustöö teeb kenasti ära ka blender. 
LV koogi jaoks - kasuta laktoosivaba võid, kohupiima ja hapukoort. 
 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.
Martsipanine gluteenivaba rabarberi-kohupiimakook
Gluteenivaba rabarberi-kohupiimakook
Gluteenivaba rabarberi-kohupiimakook


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating