Lihtsad pulgakoogid
Vahvad pulgakomme meenutavad koogikesed sobivad imehästi laste sünnipäevalauale. Biskviidi ja šokolaadi magusust mahendavad hästi külmkuivatatud vaarikaid – otsi neid kuivatatud puuviljade ja pähklite osakonnast või spetsiaalsetest küpsetustarvikute poodidest ning katseta vaarikate asemel ka teiste marjadega.
Parimad koogid saad seisnud biskviidist
Ise tehtud biskviidist koogikesed on parema koostisainete nimekirjaga, ilma mingite üleliigsete säilitus- ja lisaaineteta, kuid kiirel ajal saad koogikesed valmistada ka poebiskviidist. Sel juhul ei ole pulgakookide valmistamiseks isegi ahju vaja sisse lükata. Koduse keeksi või biskviidiga toimetades küpseta see võimalusel päev või kaks varem juba valmis, kuna seisnud biskviiti on kergem puruks pudistada.
Kasuta kattešokolaadi ka teistes retseptides
Kõik retseptis kirjas olev šokolaad kookide katmiseks ära ei kulu, kuid väiksema kogusega on keeruline koogikesi ilusasti katta. Alles jäänud šokolaad sega näiteks hommikupudru sisse, küpsise- või koogitaignasse või sega maitsestamata jogurtiga, et saada stracciatella ehk šokolaaditükkidega jogurtimaius.
Klassikalise biskviidi valmistamiseks on ilmselt igal kodukokal oma lemmikretsept ning seega ei hakka ma sel korral biskviidi retsepti eraldi välja tooma. Gluteenivabade koogikeste jaoks leiab erinevaid GV biskviidi retsepte veebist mitmeid. Lisaks võid teraviljavaba biskviidi jaoks proovida oma tavlise muna + suhkur + jahu ja/või kartulitärklis + küpsetuspulber retseptis jahu täielikult sõelutud kartulitärklisega asendada.
Pulgakookide põhiretsepti on hästi lihtne ka oma maitse järgi täiendada, andes koogikestele erinevate lisanditega hoopis uus nägu ja tegu.
Katseta erinevate maitsetega:
- Apelsinimaitseliste pulgakookide jaoks riivi koogisegusse apelsinikoort ning lisa enne toorjuustu lisama hakkamist 2 sl apelsinimahla või -likööri. Kaunista suhkrustatud või kuivatatud apelsinitükikesega.
- Kookoskookide jaoks võid juba biskviidis 1/5 kuivainekogusest kookoshelvestega asendada ning lisada enne toorjuustu lisamist puru juurde 1 sl kookoshelbeid ning soovi korral ka 1 sl Malibu kookoslikööri. Kaunista kookoslaastudega.
- Sidrunikoogikeste jaoks lisa biskviidipurule poole sidruni riivitud koor ning soovi korral enne toorjuustu lisamist ka lusikatäis limoncello likööri.
- Rummikoogikeste jaoks lisa enne toorjuustu 0,5 tl rummiessentsi või kuldset või Spiced rummi ning 1 sl kakaopulbrit.
- Mustasõstra- või mustikakoogikeste jaoks sega enne toorjuustu lisama hakkamist biskviidipurusse 2-3 sl marjamoosi. Kaunista glasuuritud koogikesed külmkuivatatud marjadega.
- Šokolaadikookide jaoks lisa biskviidisegusse 30 g sulašokolaadi ja 1 sl kakaopulbrit.
- Eksootiliste kookide jaoks lisa biskviidipurule enne toorjuustu lisamist 2-3 sl külmkuivatatud puuviljajahu. Näiteks ananassijahuga koogikesed, mis on kaetud valge šokolaadi ning kookoshelvestega annavad päris mõnusa piña coldada efekti, hapukas granadillijahu mekib hästi piimašokolaadist glasuuri ning kuivatatu mangotükikesega kaunistuseks, huvitava tulemuse annab ka virsiku või banaanijahu. Võimalusi kui palju!
- 24. veebruaril lisa biskviidipurule 2 sl kamajahu ning kaunista koogid kuivatatud rukkilillega.
Pulgakoogid
Vaja läheb
- 400 g biskviiti
- 170-200 g maitsestamata toorjuustu
- 4+2 sl külmkuivatatud vaarikaid või muid hapukaid marju
- 200 g tumedat šokolaadi
- 3 sl õli
Lisaks
- pulgakookide pulki või paberist joogikõrsi
Tee nii
- Pudista biskviit puruks, seda saab lihtsasti teha näiteks köögikombainis.
- Sega biskviidipuru juurde 4 sl marju ning toasoe toorjuust, algustades 150 grammist ning lisades seda vähehaaval, kuni saad tihke tekstuuriga kergelt vormitava segu. Olenevalt biskviidist ei pruugi kõike toorjuustu vaja minna. Ülejäänud marjad jäta kaunistamiseks.
- Vormi segust väikesed pallikesed ning pane need külmkappi tahenema.
- Sulata tume šokolaad koos õliga vesivannil.
- Kasta pulk kõigepealt 1-cm sügavuselt šokolaadi, et see töötaks liimina ja aitaks kooki pulga küljes hoida. Seejärel pista pallike pulga otsa ning pane uuesti külmkappi 10 minutiks tahenema. Kui glasuur vahepeal tahenema hakkab, soojenda see uuesti vesivannil vedelaks.
- Kasta pulgakoogid ettevaatlikult šokolaadi, nii et need saavad igalt poolt kaetud, lase üleliigsel glasuuril maha valguda ning jäta tahenema. Hästi sobib selleks tükk penoplasti, kuhu koogid seisma torgata.
- Puista enne, kui glasuur taheneda jõuab koogikestele mõned külmkuivatatud marjad. Hoia koogikesi serveerimiseni külmkapis.