Tarta de Santiago ehk eesti keeles püha Jakobi või Jaagupi kook on üks tuntumaid Hispaania Galicia piirkonna magustoite. Sõna Santiago on ilmselt paljudele tuttav tänu Santiago de Compostela linnale, mis on Galicia pealinn ning samanimelisele palverännakule, mis linnas lõppeb. Traditsiooniline tarta de Santiago on kaunistatud püha Jakobi ristiga, nii et ristikujuline šabloon paigutatakse koogi keskele ning ülejäänud koogi pind sõelutakse üle tuhksuhkruga.
Olen seda lihtsat, peamiselt vaid mandlitest, munadest ja suhkrust valmivat kooki nüüd juba päris palju valmistanud ning retsepti oma maitsemeelele parajaks timminud, sh originaalretseptidega võrreldes suhkrukogust korralikult vähendanud. Traditsiooniline tarta de Santiago on tihti maitsestatud kas kaneeli ja/või sidruniga, kuid minu meelest sobivad mandlid ja apelsin nii hästi kokku, et just sellest maitsekombost on minu lemmik saanud.
Ühe korra olen ka ise tarta de Santiago‘t valmistades koogile tuhksuhkruga õige Jakobi risti peale sõelunud. See kook valmis, et tähistada oma elukaaslase Santiago de Compostela palverännakult koju saabumist. Tegin šablooni aga hoopis nii, et lõikasin paberist risti välja ning sõelusin koogile ainult risti enda kuju, mitte ei jätnud risti osa tuhksuhkrust vabaks ja ülejäänud kooki suhkrukihi alla. Tundus, et kook on juba ise piisavalt magus ning ei vaja paksu lisasuhkrukihti. 😉
Siinne rebase tarta de Santiago valmis aga minu isa sel nädalal olnud sünnipäevaks ning rebasekuju sai ta meie perekonnanime järgi. Idee tuhksuhkruga koogile rebasepõsed sõeluda leidsin kunagi ammu-ammu Pinterestist ning olin selle screenshot’ina salvestanud. Nüüd mõni nädal tagasi vanu kaustu korrastades leidsin pildi üles ning teadsin kohe, et meie pere isarebase sünnipäevaks tuleb just sellise kaunistusega kook valmistada.
Apelsini tarta de Santiago
Maitsev apelsinine martsipanimekiga tarta de Santiago valmib lihtsatest koostisosadest, on nii laktoosi- kui ka gluteenivaba, ilma lisatud rasvaineta ning tänu suurele mandlisisaldusele püsib päevi mahlane.
Kook
24cm vorm
Vaja läheb
250gmandlijahu
150gsuhkrut
5muna
poole apelsini riivitud koor ja mahl
kaunistamiseks tuhksuhkrut ja šokolaadi
Tee nii
Sega mandlijahu suhkruga.
Klopi ükshaaval juurde munad.
Lisa taignasse apelsinikoor ja -mahl ning sega läbi.
Vala küpsetuspaberiga kaetud 24-cm vormi ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 25-30 minutit, kuni kook on pealt helekuldne. Kaunista soovi korral tuhksuhkru ning šokolaadiga.
Nipid
Rafineerimata suhkur - kasuta soovi ja võimaluse korral rafineerimata suhkrut. Rebasepea kaunistuseks - lõika koogivormi ääre järgi A4 paberist välja poolkaar ning kasuta seda šabloonina, et koogile tuhksuhkruga rebase põsed sõeluda. Tuhksuhkru sõelumiseks sobib imehästi peene võrguga teesõel, millest saad ülejäänud suhkru tagasi karpi koputada. Silmad ja nina tee šokolaadist, kõrvad sügisel (pestud) puulehtedest või muul ajal paberist. Tarta de Santiago kaunistatakse traditsiooniliselt - püha Jaakobi ristiga. Risti kujuga šabloon asetatakse keset kooki ning ülejäänud koogi pind sõelutakse tuhkshukruga üle. Proovi ka teisi maitseid - klassikaline tarta de Santiago maitsestatakse tihti kas kaneeli ja/või sidruniga, ning osad kondiitrid-kodukokad lisavad ka lusikatäie mõnd likööri. Proovi apelsini asemel lisada taignale 1 tl jahvatatud kaneeli või sidruni riivitud koort ja mahla, või mõõda taignakaussi supilusikatäis Cointreau'd, amaretto't, Vana Tallinna või mõnd muud likööri.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.