Õhulised ja värsked idud ei muuda roogi vaid kauniks ja maitsvaks, tegu on ka tõelise supertoiduga. Kui sa veel proovinud ei ole, siis ise kodus seemnetest või kaunviljadest krõmpsude idude välja võlumine on lihtsamast lihtsam.
Miks ise idandada?
Ka poes müüakse krõmpse idandeid, kuid kodus idandamine tuleb palju soodsam kui neid poest osta. Lisaks saad nii vältida ka ühekordsete plastkarpide sahtlisse või prügikasti kuhjumist.
Millises anumas idandada?
(Mahe)poodides müüakse spetsiaalseid idandamispurke ja -kandikuid – erinevad seemned ja kaunviljad vajavad idanemiseks erinevaid tingimusi. Esimesteks sammudeks idandamismaailmas sobib ideaalselt ka kõige tavalisem klaaspurk koos tükikese marliga.
Mis seemneid saab idandada?
Idandamist võiks alustada mungubadest või lutserni seemnetest. Mõlemad on hea maheda maitsega ja hakkavad kergelt idanema.
Idandada saab ka kõikvõimalikke teisi seemneid ja teri, näiteks liblikõielisi nagu kikerherneid, läätsi ja lambaläätsi, ning ka ristõielisi nagu redise-, rukola-, sinepi- ja ürt-allikkressiseemneid. Maitsvad idandid võrsuvad ka päevalille-, kõrvitsa-, kurgi- ja tatraseemnetest, samuti kõrrelistest: nisust, rukkist, odrast ja kaerast.
Kust idandamiseks sobivaid seemneid saab?
Otsi idandamiseks ube, seemneid või teri mahepoodidest kas pakendis või lahtiselt kaalukaubana. Kindlasti pea meeles, et idandamiseks ei sobi külvamiseks mõeldud seemned!