Mungubade idandamine

Mungubade idandamine

Õhulised ja värsked idud ei muuda roogi vaid kauniks ja maitsvaks, tegu on ka tõelise supertoiduga. Kui sa veel proovinud ei ole, siis ise kodus seemnetest või kaunviljadest krõmpsude idude välja võlumine on lihtsamast lihtsam.


Miks ise idandada?
 
Ka poes müüakse krõmpse idandeid, kuid kodus idandamine tuleb palju soodsam kui neid poest osta. Lisaks saad nii vältida ka ühekordsete plastkarpide sahtlisse või prügikasti kuhjumist.
 
Millises anumas idandada?
 
(Mahe)poodides müüakse spetsiaalseid idandamispurke ja -kandikuid – erinevad seemned ja kaunviljad vajavad idanemiseks erinevaid tingimusi. Esimesteks sammudeks idandamismaailmas sobib ideaalselt ka kõige tavalisem klaaspurk koos tükikese marliga.
 
Mis seemneid saab idandada?
 
Idandamist võiks alustada mungubadest või lutserni seemnetest. Mõlemad on hea maheda maitsega ja hakkavad kergelt idanema.
 
Idandada saab ka kõikvõimalikke teisi seemneid ja teri, näiteks liblikõielisi nagu kikerherneid, läätsi ja lambaläätsi, ning ka ristõielisi nagu redise-, rukola-, sinepi- ja ürt-allikkressiseemneid. Maitsvad idandid võrsuvad ka päevalille-, kõrvitsa-, kurgi- ja tatraseemnetest, samuti kõrrelistest: nisust, rukkist, odrast ja kaerast.
 
Kust idandamiseks sobivaid seemneid saab?
 
Otsi idandamiseks ube, seemneid või teri mahepoodidest kas pakendis või lahtiselt kaalukaubana. Kindlasti pea meeles, et idandamiseks ei sobi külvamiseks mõeldud seemned!
 

Mungoad
Mungoad
Mungoad

24 tundi idanenud

48 tundi idanenud

72 tundi idanenud


Idandid on supertoit

Idandid on suurepärased C-vitamiini allikad. Neis leidub D-, K-, E- ja B-grupi vitamiine ning kamaluga mineraalaineid. Lisaks sisaldavad idud aminohappeid ja küllastumata rasvhappeid. Idandid on tõeline supertoit, mida võiks aasta ringi oma toitudele lisada.


mungoa idandid


Ideid, kuidas idandeid serveerida: 

  • Lisa salatisse.
  • Puista garneeringuks paja-, nuudli- ja vokiroogadele.
  • Säti võikudele ja vrapi vahele.
  • Naudi koos kodujuustuga toitvaks vahepalaks.
  • Surista smuutidesse, et lisada vitamiine.
  • Puista peotäis hommikuse munaroa sisse – idandid muudavad nii omleti, munapudru kui ka prae-, keedu- ja upumunad maitsvamaks ja annavad päevale mõnusa stardi.

mungoa idandid

Mungubade idandamine

Idandamine on imelihtne ning sa ei vaja selleks ka mingeid spetsiaalseid idandamisnõusid. Tavaline klaaspurk sobib samuti kenasti, et lühikese ajaga värsked vitamiinidest pungil idandid toidulauale võluda.
Salat
400 g

Vaja läheb
  

  • 1 dl mahedaid mungube

Lisaks

  • sõela
  • klaaspurki
  • tükki marlit, mis ulatuks kahekordselt üle purgisuu
  • kummipaela marli kinnitamiseks

Tee nii
 

Esimesel päeval

  • Loputa mungoad jooksva vee all sõelal, vala purki ja kata puhta külma veega nii, et vesi ulatuks paar sentimeetrit üle ubade.
    mungoad kausis
  • Jäta purk 12 tunniks või ööseks toatemperatuurile pimedasse seisma.
    mungoad

Teisel päeval

  • Vala vesi purgist ära, loputa mungoad jooksva vee all sõelal ja nõruta korralikult.
  • Vala oad tagasi puhtasse purki, kata purgisuu kahekordse niiske marliga ja kinnita kanga ääred kummiga.
  • Säti purk tagurpidi toe najale seisma, nii et oad oleksid vastu marlit. Leia purgile selline viltune nurk, et õhk pääseks läbi kanga. Hoia purki pimedas, sest valguse käes muutuvad idandid mõrkjaks.

Kolmandal päeval

  • Loputa ube läbi marli ohtra veega hommikul ja õhtul. Nõruta vesi iga kord läbi marli korralikult purgist välja.
    Mungoad
  • Ülejäänud aja hoia purki tagurpidi viltuselt toe najal pimedas toatemperatuuril.
    Mungoad

Neljandal-viiendal päeval

  • Mungoad idanevad paari päevaga. Seega neljandal päeval võid idandeid juba süüa. Kui soovid priskemaid idandeid, oota veel üks päev.
    Mungoad

Nipid

Hoia idandeid õhukindlalt puhtas karbis külmkapis ja söö ära mõne päeva jooksul. 
Alusta uue laariga, kui ühed idandid on valmimas, sest maitsvad idandid kaovad külmkapist kiiresti.
 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.


Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga

Recipe Rating