
Mee-jõhvika madeleines koogikesed
Madeleines' (häälda madlenn) koogikesed on väikesed merekarbikujulised klassikalised Prantsuse küpsetised, mille tekstuur jääb keeksi ja küpsise vahepeale. Siinsed on maitset saamas meest ning jõhvikatest.
Vaja läheb
- 2 muna
- 40 g suhkrut
- 75 g võid + vormi võitamiseks
- 30 g mett
- 1 tl vanillikaunapastat
- 50 g riisijahu
- 40 g maisitärklist
- 0,5 tl küpsetuspulbrit
- 2 sl külmkuivatatud jõhvikaid
- soovi korral väike peotäis värskeid jõhvikaid
Tee nii
- Vispelda munad suhkruga lahti.
- Sulata või meega, lisa vanilje ning jäta jahtuma.
- Sega kuivained omavahel ning lisa segades munavahule.
- Lisa viimasena õrnalt segades või-meesegu ning külmkuivatatud jõhvikad.
- Pane taignakauss tunniks-paariks kuni üle öö külmkappi seisma.
- Täida võitatud madeleines'ivorm taignaga ning torka soovi korral igasse keeksikesse 1-2 värsket jõhvikat. Merekarbikujulised õõnsused ei pea ääreni täis saama, tainas kerkib ise piisavalt.
- Pane vorm 200 kraadini kuumutatud ahju, langeta kohe temperatuur 170 kraadini ning küpseta 10-12 minutit, kuni madeleines'id on pealt kerkinud ja helekuldsed. Serveeri soojalt.
Nipid
Laktoosivabadeks küpsetisteks - kasuta LV võid.
Jõhvikate asemel - võid madeleines'e valmistada ka teiste külmkuivatatud marjadega, näiteks sõstarde või vaarikatega.
Tainas peab külmkapis seisma - et saaks pakseneda ning madeleines'id kerkiksid ahjus kohevaks. Kerkimisele aitab kaasa ka järsk temperatuuride vahetus ehk termaalšokk, kui paned külma taigna kuuma ahju ning seejärel langetad kraadid küpsetustemperatuurini.
Madeleines'ivormi - leiad küpsetustarvikute poodidest ning suurematest kaubamajadest. Näiteks Apelsinis on müügil selline.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.