Gluteenivabad kõrvitsa-kaeraküpsised
Gluteenivabad kõrvitsa-kaerahelbeküpsised on kiudainerikkad ning täidavad hästi kõhtu. Küpsised on maitsvad ka niisama, kuid eriti hõrgud, kui lisad taignasse ka šokolaaditükke.
Vaja läheb
- 375 g (röst)kõrvitsapüreed
- 1 suur muna
- 100 g mett
- 250 g kaerahelbeid
- 100 g täisterakaerajahu
- 1-2 tl kaneeli
- 0,5 tl soola
- 75 g tumedat šokolaadi
Tee nii
- Sega kõrvitsapüree, vedel mesi (vajadusel sulata mikrolaineahjus või pliidil) ning muna omavahel.
- Lisa helbed, jahu, kaneel ja sool.
- Haki šokolaad peenelt või mõõda kaussi juba valmis šokolaaditükid ning sega taignasse.
- Vormi küpsised - sellest kogusest saad umbes 1,5 suurt plaaditäit - ning küpseta 180 kraadi juures 25-30 minutit, kuni küpsised on jumekad .
Nipid
Gluteenivabadeks küpsisteks - kasuta GV märgisega helbeid ja jahu.
Tumeda šokolaadi - võid ise peenelt hakkida või kasutada juba valmis šokolaaditükke. Minul on Gemossist pärit väikesed tumeda šoko träpsud, mida on just sellistesse küpsetistesse mugav puistada.
Kõrvitsapüree saad nii - lõika kõrvits suurteks tükkideks, puhasta seemnetest-seemnekodadest ning lao tükid koos koorega, koor allpool küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile/-plaatidele. Küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga umbes 20-30 minutit, olenevalt tükkide suurusest, kuni viljaliha on pehme. Lase veidi jahtuda ning koori tükid. Blenderda ühtlaseks püreeks ning sügavkülmuta jao kaupa või kasuta kohe.
Šokolaadi asemel - võid taignasse hakkida ka näiteks metspähkleid või mandleid.
Katseta ka kardemoniga - ning lisa taignasse u 4-5 uhmerdatud kupart või pool tl jahvatatud kardemoni. Kardemon annab küpsistele eriliselt mõnusa, veidi lausa jõuluse meki.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.