Hummus, baba ganoush ja tzatziki
Vahemerelised maitsed kastmekausis ehk kolm kõige kuulsamat ja äärmiselt maitsvat kastet, mida kreekerite, köögiviljade või lameleivaga serveerida.
Vaja läheb
Baba ganoush
- 2 keskmist baklažaani
- poole sidruni mahl
- 3 suurt sl tahiinit
- 2 küüslauguküünt
- 0,5 tl jahvatatud vürtsköömneid
- 2 sl oliiviõli + serveerimiseks
- soola-pipart
- serveerimiseks granaatõunaseemneid, peterselli või koriandrit
Hummus
- 400 g purk keedetud kikerherneid
- 2 suurt sl tahiinit
- poole sidruni mahl + mõni sl külma vett
- 2 küüslauguküünt
- 2 tl jahvatatud vürtsköömneid
- soola-pipart
- serveerimiseks oliiviõli, röstitud seemneid, paprikapulbrit
Tzatziki
- 1 pikk kurk
- 2 küüslauguküünt
- 2 sl oliiviõli
- 1 tl valge veini või õunaäädikat
- 4-5 oksakest värsket tilli
- 400 g maitsestamata Kreeka jogurtit
- soola ja valget pipart
Tee nii
Baba ganoush
- Lõika baklažaanid pikuti pooleks ning rösti lõikepind all 180 kraadi juures pöördõhuga 50 minutit. Võid pommud ka päev-kaks varem valmis röstida. Elektri kokkuhoiuks pista nad ahju koos mõne teise roaga.
- Kaabi koorepoolikutest viljaliha kahvliga kaussi, kalla kausipõhja kogunenud vedelik ära.
- Sega baklažaan sidrunimahla, kooritud ja peenelt hakitud või purustatud küüslaugu, vürtsköömnete, tahiini, oliiviõli ning soola-pipraga läbi. Maitse ja lisa vajadusel sidrunimahla või soola-pipart.
Klassikaline hummus
- Nõruta ja loputa kikerherned sõelal. Kui soovid eriti siidjat hummust, lüli herned, eemaldades õhukesed läbipaistvad kestad.
- Koori ja haki küüslauk ning mõõda kõik ained blenderisse. Surista ühtlaseks kreemiks ning lisa lusikatäie kaupa jääkülma vett, kuni saad meelepärase konsistentsiga hummuse. Timmi maitse soola, pipra ja sidrunimahlaga parajaks.
Tzatziki
- Riivi koorega kurk suureaugulise riiviga ning puista peale soola, et kurgist vett välja saada. Jäta 10 minutiks sõelale nõrguma.
- Kuni kurk nõrgub, koori ja pressi või haki peenelt küüslauk ning sega koos oliiviõli, äädika ning peenelt hakitud tilliga jogurtisse.
- Pigista kurk käte vahel sõelal või marlis nii kuivaks kui võimalik ning sega jogurtiga. Maitsesta soola ja valge pipraga ning lase külmkapis söömiseni maitsestuda.
Nipid
Maitseka baba ganoush’i saad, kui ei anna alla kiusatusele baklažaane varem ahjust võtta, vaid annad neile pigem kauem kuuma. Suvel, või miks mitte ka talvisel grillipeol rösti baklažaanid tangide vahel otse grillileegil mustaks. Nii saad kastmele traditsioonilise suitsuse meki.
Eriti hõrgu ja kreemja hummuse saad, kui blenderdad valmis hummust veel minuti jagu.
Kui sul Kreeka jogurtit ei ole, tõsta tavaline maitsestamata jogurt kahekordse köögipaberiga kaetud sõelale ning jäta külmkappi üleöö nõrguma.
LV tzatziki jaoks - kasuta laktoosivaba jogurtit.
Vegan tzatziki jaoks - kasuta paksemat taimset jogurtit või hapukooreasendajat.
P.S. Kui katsetad kodus retsepte ja jagad neist pilte või videoid Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.