
Ise tehtud või ja gluteenivaba toortatrakarask
Koduse koorevõi tegemine on imelihtne ja see valmib vaid ühest koostisosast! Eriti hästi maitseb ise tehtud või värskelt ahjust tulnud leival, saial, või miks mitte ka karaskil.
Vaja läheb
Või jaoks
- 600 ml rõõska koort
Karask
- või valmistamisest järele jäänud petti - seda saad u 1,5 dl + 3,5 dl keefirit, hapupiima või poepetti VÕI kui teed karaskit ilma võiteota, siis lihtsalt 5 dl keefirit, hapupiima või petti
- 1 suur muna
- 300 g toortatrajahu
- 1 tl soola
- 2/3 tl küpsetuspulbrit või 1 tl söögioodat
Soovi korral
- või maitsestamiseks ürte ja/või soolahelbeid
- karaskisse ürte või väike peotäis seemneid
Tee nii
Või
- Vahusta külmkapikülm rõõsk koor tugevaks vahuks.
- Jätka vahustamist, kuni koor läheb teraliseks ning eraldub hele vedelik - see on võipiim ehk pett. Nõruta pett eraldi kaussi ning jäta ootele.
- Vala kaussi külma vett ning pese võid käte vahel sõtkudes. Vaheta vett paar korda, kuni vesi jääb puhtaks. Pesuvesi viska ära.
- Kui soovid teha ürdi- või soolavõid, sega võisse kuivatatud või värskeid hakitud ürte ja/või soolahelbeid. Anna võile meelepärane kuju. Hoia võid õhukindlalt külmkapis või jahedas ruumis.
Tatrakarask
- Lisa varem kõrvale pandud petile nii palju keefirit, hapupiima või poepetti, et saad pool liitrit vedelikku ning vispelda see koos muna, jahu, soola ning küpsetuspulbri või soodaga taignaks. Soovi korral lisa taignasse peotäis seemneid, jättes veidi peale puistamiseks.
- Vala tainas korralikult võitatud või küpsetuspaberiga kaetud keeksi- või leivavormi ning küpseta 180 kraadi juures pöördõhuga 50-60 minutit, kuni karask on pealt helekuldne ning küps. Lase enne lahti lõikamist veidi taheneda.
Nipid
Gluteenivaba karaski jaoks - vaata, et toortatrajahu oleks GV märgisega.
Laktoosivaba või jaoks - kasuta LV rõõska koort.
Kui sa võid ei tee - ning sellest petti alles ei jää, valmista karask lihtsalt 5 dl keefiri, hapupiima või poepetiga.
Võiteost üle jääv võipiim ehk pett - on imehea valgu-, vitamiinide ning mineraalainete allikas. Ära viska petti ära, vaid lisa see pannkoogi- või vahvlitaignasse, smuutisse või hommikuputru. NB! Tegu pole sama hapendatud petiga, mida poodidest leiab. Võiteost saad rõõsa peti.
Kaitse pritsmete eest - koort vahustades pane kausile pritsmekaitse, sest kui petti eralduma hakkab, hakkab see pritsima.
Säilita külmas - pesemata, ainult nõrutatud või tarbi 1-2 päeva jooksul, kuid korralikult pestud või säilib õhukindlalt ning külmkapis kuni nädala.
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.