Go Back
Madeleines retsept Kristi Rebane toidublogija

Mee-jõhvika madeleines koogikesed

Madeleines' (häälda madlenn) koogikesed on väikesed merekarbikujulised klassikalised Prantsuse küpsetised, mille tekstuur jääb keeksi ja küpsise vahepeale. Siinsed on maitset saamas meest ning jõhvikatest.
Kook
20 koogikest

Vaja läheb
  

  • 2 muna
  • 40 g suhkrut
  • 75 g võid + vormi võitamiseks
  • 30 g mett
  • 1 tl vanillikaunapastat
  • 50 g riisijahu
  • 40 g maisitärklist
  • 0,5 tl küpsetuspulbrit
  • 2 sl külmkuivatatud jõhvikaid
  • soovi korral väike peotäis värskeid jõhvikaid

Tee nii
 

  • Vispelda munad suhkruga lahti.
  • Sulata või meega, lisa vanilje ning jäta jahtuma.
  • Sega kuivained omavahel ning lisa segades munavahule.
  • Lisa viimasena õrnalt segades või-meesegu ning külmkuivatatud jõhvikad.
  • Pane taignakauss tunniks-paariks kuni üle öö külmkappi seisma.
  • Täida võitatud madeleines'ivorm taignaga ning torka soovi korral igasse keeksikesse 1-2 värsket jõhvikat. Merekarbikujulised õõnsused ei pea ääreni täis saama, tainas kerkib ise piisavalt.
  • Pane vorm 200 kraadini kuumutatud ahju, langeta kohe temperatuur 170 kraadini ning küpseta 10-12 minutit, kuni madeleines'id on pealt kerkinud ja helekuldsed. Serveeri soojalt.

Nipid

Laktoosivabadeks küpsetisteks - kasuta LV võid. 
Jõhvikate asemel - võid madeleines'e valmistada ka teiste külmkuivatatud marjadega, näiteks sõstarde või vaarikatega. 
Tainas peab külmkapis seisma - et saaks pakseneda ning madeleines'id kerkiksid ahjus kohevaks. Kerkimisele aitab kaasa ka järsk temperatuuride vahetus ehk termaalšokk, kui paned külma taigna kuuma ahju ning seejärel langetad kraadid küpsetustemperatuurini.
Madeleines'ivormi - leiad küpsetustarvikute poodidest ning suurematest kaubamajadest. Näiteks Apelsinis on müügil selline
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.