Go Back
falafel retsept

Klassikalised falafelid

Klassikalised ürdised kikerhernefalafelid valmivad lihtsatest koostisosadest ning saavad eriti head nüüd suvel, kui värske aiaroheline on omast käest võtta.
Soolane ja soe
30 falafeli

Vaja läheb
  

  • 250 g kuivatatud kikerherneid (kindlasti mitte keedetud konservkikerherneid!)
  • 1 keskmine punane sibul
  • 3-4 küüslauguküünt
  • 2 klaasitäit värskeid aiaürte, näiteks peterselli, koriandrit ja münti
  • 1 väike roheline tšillikaun või 0,5−1 tl Cayenne’i pipart
  • 1 tl soola
  • 0,5 tl musta pipart
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • 0,5 tl jahvatatud koriandrit
  • 1/3 tl jahvatatud kardemoni
  • 2 sl kikerherne, -herne või toortatrajahu
  • 2/3 tl küpsetuspulbrit
  • õli frittimiseks

Tee nii
 

  • Mõõda kikerherned ohtra külma veega kaussi ja lase üle öö või 24 tundi toatemperatuuril paisuda.
    falafel retsept
  • Loputa ligi kolm korda paisunud herned jooksva vee all ja kurna.
    falafel retsept
  • Vala kikerherned, sibul, küüslauguküüned ja aiaürdid blenderisse. Olenevalt masina suurusest võid falafelitaigna valmistada kahes osas.
    falafel retsept
  • Surista mass kergelt tükiliseks püreeks, lisa maitseained ja surista uuesti läbi.
    falafel retsept
  • Tõsta tainas kaussi, lisa jahu ja küpsetuspulber ning sega läbi. Küpsetuspulbri lisamine muudab falafelid õhulisemaks ja pallikeste tekstuuri pehmemaks.
    falafel retsept
  • Vormi taignast märgade kätega pallikesed ja lase külmkapis pool tundi taheneda.
    falafel retsept
  • Võid jätta pallikesed külmkappi ka kauemaks ja falafelid alles vahetult enne söömist valmis frittida. Samuti võid toored falafelid sügavkülmutada ja neid otse jääkapist, ilma sulatamata frittida.
    falafel retsept
  • Vala väikesesse potti 3−4sentimeetrine kiht õli, kuumuta 180 kraadini ning friti falafele mitmes jaos mõlemalt poolt, kuni need on kuldsed, kokku 1−2 minutit. Jälgi, et õli temperatuur ei tõuseks üle 190 kraadi.
    falafel retsept
  • Tõsta falafelid kahekordsele köögipaberile minutiks tahenema ja serveeri valmis pallikesi kuumalt meelepäraste lisanditega.
    falafel retsept

Nipid

Serveeri falafele - klassikaliste kaaslastega ehk koos hummuse, värske tomati-kurgi-punasibula-peterselli, tahiinikastme ning soovi korral väikese tšilliga pita leiva vahel.
Küpsetuspulbri lisamine - aitab falafele õhulisemaks muuta. 
Kikerhernejahu asemel - võid lisada mõnd muud hea imamisvõimega jahu. 
 
P.S. Kui katsetad kodus retsepti ja jagad sellest pilti või videot Instagramis, lisa ka #retseptbykristi - mul oleks meeletult hea meel sinu maitsvat kätetööd näha.